banner24
banner25
İzmir 18°
parçalı az bulutlu

Uzman Hemşire Arya Nigar Özçetin’den sonbahar tavsiyeleri

Havalar soğudu bağışık sistemini güçlendirme zamanı geldi

Uzman Hemşire Arya Nigar Özçetin’den sonbahar tavsiyeleri

Havalar soğudu bağışık sistemini güçlendirme zamanı geldi

16 Ekim 2023 Pazartesi 12:46
Uzman Hemşire Arya Nigar Özçetin’den sonbahar tavsiyeleri

Sonbaharın kendini hissettirmesi ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek yeniden önem kazanmaya başladı. Bu konuda neler yapmamız gerektiğini ClinicA Kurucusu Uzman Hemşire Arya Nigar Özçetin anlattı. Çinko, Demir, Magnezyum ve balık yağı kullanımları hakında bilgi verdi.

Uzman Hemşire Arya Nigar Özçetin, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hatta sadece bağışıklık sistemi için değil vücudumuzun tüm sistemi için yapmamız gereken şeylerin en başında su içmek var. Sonrasında vitamin, mineral ve elektrolit dengemizi optimal düzeyde tutmamız gerekir. Bunlar için bilinçli vitamin takviyeleri, gerek görülür ise ıv zindelik kürlerinden faydalanabiliriz” ifadelerini kullandı.

Vitamin kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatan Özçetin, “Her vitaminin ayrı bir kullanım dozu ve şekli var . kullanım dozuna değerlere göre hekimler karar verirken; kullanım şekli ve saklama koşulları farklılık göstermektedir.”

D vitamini hakkında bilgi veren Özçetin D vitamininin yemeklerden sonra alınması gerektiğine vurgu yaptı. Özçetin, “D vitamini genelde kış aylarında güneşin yüzünü daha az göstermesi sebebiyle değerlerde düşüş gözlemlediğimiz bir vitamin. Kullanım dozuna her zaman olduğu gibi kan değerlerine göre hekim karar verse dahi d vitamini kullanım şekli için önemli ve çok bilinmeyen bir nokta var. D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğu için emiliminin artması için yemeklerden hemen sonra alınmalıdır. Ama aynı zamanda d vitamini melatonin salınımını azalttığı için uyku problemine yol açabilmektedir. Bu nedenle akşam kullanımından kaçınmanızı öneririz. Melatonin uykuyu daha konforlu hale getiren ve belirli saatlerde salgıladığımız bir hormon. Bununla birlikte d vitamini kahvaltı sonrası alınır ise daha dinç ve zinde bir gün geçirmiş oluruz” dedi.

Demir takviyesi alınırken dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Özçetin, “Demir takviyesi alınırken en önemli nokta süt ve süt ürünlerinin demir emilimini azalttığını biliyor olmanızdır. Bu yüzden kahvaltıdan 1 saat önce demir takviyesi almanız ve demir takviyesinden hemen sonra c vitamini değeri yüksek bir meyve tüketirseniz demir emilimini artıracaktır.”

B12 eksikliğine dikkat çeken Özçetin, “B12 eksikliği ileri seviyede ciddi sonuçlara yol açtığını danışanlarımdan net biliyorum. Bu sebeple kan değeri ile tesbitinin ardından sonuç değerine göre çok düşük ise ilk etapda enjeksiyon tedavisi ile belirli bir düzeye getirmek cok önemli. Sonrasında dışarıdan takviye alacaksak bilmeniz gereken şey B12 suda çözünür. Bu yüzden aç karnına alınmalıdır. Yani yemeklerden 30 dk önce yada yemekten 2 saat sonra. Ayrıca B12 metabolizmayı hızlandıran bir vitamin olduğu için sabah kullanımı en uygun zamandır diyebiliriz.”

“Balık yağı özelliklere cocuklarımıza kullandırdığımızda içimizi huzurla kaplayan bir takviye. Ama cocuklar kadar yetişkinler içinde önemli. Balık yağı kullanımı için en önemli ve kolaylaştırıcı şey soğuk içilmesi gerek görülürse dozun ikiye bölünmesi olabilir. Balık yağı için en önemli şey saklama koşullarıdır. Balık yağı hava ile temasının ardından oksitlenir. Bu sebeple açıldıktan 3 ay sonra kullanımı durdurulmalıdır. Takibi için mutlaka şişe üstüne açılış tarihinin yazılması ve 4 dereceyi aşmayacak ısı da muhafaza edilmesi önerilir.

“Çinko vücutta depolanmaz. Ancak yeterli kadar takviye sağlanır ise

antioksidan etki yapar. Yani hastalıklarla savaşacak bağışıklık sistemini bizim için hazırlamaya katkıda bulunur. Emilimin yüksek olması için mutlaka yemekten en az 2 saat sonra verilmelidir. Eğer aç karnına mide sorunu yaşanıyor ise doktora danışılmalı ve içmekte zorlanıyor iseniz suya katarak gün içinde içebilirsiniz. Çinko ve bakır arasında ters bir ilişki vardır. Yüksek doz çinko bakır seviyesinş düşürür. Bu sebeple çinko kullanımı 1-2 hafta ile sınırlıdır ve çinko için bilinmeyen en önemli nokta çinko takviyesi ile birlikte demir ve kalsiyum almamamız gerektiğidir. Çünkü demir ve kalsiyum, çinkonun bedendeki emilimini engeller.”

Son zamanlarda bir magnezyuma ilginin giderek arttığını ifade eden Özçetin,

Magnezyum takviyesini neden kullandığınız çok önemlidir. Magnezyum çeşitleri olan bir takviyedir. kronik kabızlık ve kas ağrısı için mg sitrat, uyku problemleri için mg glisinat, kalp damar rahatsızları ve hipertansiyon için mg taurat, enerjik olmak için mg malat, panik atak migren için mg l-theronate kullanılır.”

Anahtar Kelimeler:
Arya Nigar özçetin
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.