banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Rusya, Telegram Mesajlaşma Uygulamasını Engellemek İstiyor

Rusya hükümeti, sosyal medya mesajlaşma uygulaması olan Telegram mesajlaşma uygulamasını engellemek için harekete geçti.

Rusya, Telegram Mesajlaşma Uygulamasını Engellemek İstiyor

Rusya hükümeti, sosyal medya mesajlaşma uygulaması olan Telegram mesajlaşma uygulamasını engellemek için harekete geçti.

09 Nisan 2018 Pazartesi 03:25
Rusya, Telegram Mesajlaşma Uygulamasını Engellemek İstiyor

Rusya hükümeti, sosyal medya mesajlaşma uygulaması olan Telegram mesajlaşma uygulamasını engellemek için harekete geçti. Rus hükümeti bunun için yasal işlem başlattı.

Rusya'nın bu kararı almasında, Telegram'ın mesajları şifrelemek için kullanılan şifreleme anahtarlarını devretmeyi reddetmesi gösteriliyor.

TELEGRAM'A 4 NİSAN'A KADAR SÜRE VERİLMİŞTİ

Merkezi Dubai'de bulunan Telegram'a, şifreleme anahtarlarını vermesi için Rus hükümeti tarafından 4 Nisan'a kadar süre tanınmıştı. Telegram ise bu isteği geri çevirdi.

RUS GÜVENLİK KURUMU TALEP ETMİŞTİ

Rusya'nın ana güvenlik kurumu olan FSB, Telegram'dan mesajlaşmaların şifreleme anahtarlarını istemişti. FSB, bu sayede mesajları okumayı ve ülkede gelecekte yaşanabilecek terör saldırılarını önleyebilmeyi amaçlıyor.

Telegram'a yasak getirilmesi talebiyle açılan mahkeme başvurusunda, yasal işlemin FSB'nin talebi ve Telegram'ın "bilgi dağıtıcısı" olarak yasal gerekliliklerine uymaması gösteriliyor.

Telegram'ın avukatı Pavel Chikov, Rusya'da kullanılan Telegram'ı yasaklamaya yönelik resmi girişimin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Chikov, "FSB'nin kullanıcıların özel görüşmelerine erişim sağlama gereksinimleri, teknik ve yasal olarak yerine getirilemeyecek ve bu Anayasa'ya aykırıdır." dedi.

Telegram, Rus hükümetinin çevrimiçi iletişimler üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı hedeflediği en son sosyal platform. 2016 yılında mevzuatın yürürlüğe girmesinden bu yana önemli sosyal platformlara karşı benzer anlaşmazlıklar ve tehditler yapıldı.

Rusya'da daha önce de Youtube, benzer talepler ile karşılaşmıştı. Rusya hükümetinden gelen bu talepleri reddetmesine rağmen Youtube, bu yılın başlarında, yasal işlem yapılarak dava açılacağı tehdidi altında kaldı ve bu nedenle muhalif figür olan Alexander Navalny'nin belirli videolarını kaldırmayı kabul etti. Facebook ise kendisine gelen benzeri talepleri reddetmişti.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.