banner24
banner25

Pandemi döneminde telefon arızaları değişti

Tüm dünyayı saran koronavirüs nedeniyle vatandaşlar evlerinden çalışmaya başladı. Öğrenciler evlerinden eğitime devam etti. Vatandaşlar evde vakit geçirince daha önceleri sıkça karşılaşılan telefon arızaları oldukça azaldı. Kırılma, suya düşürme gibi arızalar azalırken ıslak mendil ya da sıvı alkolle temizlik nedeniyle telefonlarda arızalar oluştu.

Pandemi döneminde telefon arızaları değişti

Tüm dünyayı saran koronavirüs nedeniyle vatandaşlar evlerinden çalışmaya başladı. Öğrenciler evlerinden eğitime devam etti. Vatandaşlar evde vakit geçirince daha önceleri sıkça karşılaşılan telefon arızaları oldukça azaldı. Kırılma, suya düşürme gibi arızalar azalırken ıslak mendil ya da sıvı alkolle temizlik nedeniyle telefonlarda arızalar oluştu.

01 Nisan 2021 Perşembe 10:03
Pandemi döneminde telefon arızaları değişti

VMY Telekom Teknik Servis Genel Müdürü Vedat Ece, günlük hayatta çok kullanılan telefonlarla ilgili pratik bilgiler verdi. Radyo Pause canlı yayınında Mustafa Karslıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Ece, tüketicilere önemli açıklamalarda bulundu.

Canlı yayında açıklamalarda bulunan Ece, “Pandemi döneminde ciddi artışlar kaydedildi. Gsm operatör satışları tablet satışları arttı. Bir dönem tablet bulunamadı. Online eğitimde tablet ve bilgisayar kullanımı nedeniyle artışlar gözlendi.”

“Pandemi döneminde telefon arızaları da değişti. Arıza olasılığı düştü. Cihazlardaki hasar oranları azaldı. Kırılma, suya düşme gibi arızalar pandemide oldukça azaldı. Yeniden açılmalarla birlikte bu arıza oranları yeniden artmaya başladı. Sıvı teması arızalarında en çok gelen şikayet ıslak mendille silinen telefonlarda bazı arızalar oluşabiliyor. Kullanıcılar ıslak mendille değil tek kullanımlık alkollü mendillerle temizlik yapılmasını tavsiye ediyoruz. Telefonun üzerine alkol dökenler bile var. Bu hatalara düşmeyin.” dedi.

Orijinal ürünleri tavsiye eden Ece, “Cep telefonlarında orijinal ürünleri tavsiye ediyoruz. Tüketicinin seçim hakkı ve kendi bütçesine göre bu tercihler değişiyor. En azından batarya, şarj kablosu ve şarj adaptörü kesinlikle telefonun orijinal olmalı hatta modeline uygun olmalı. Mesela kapak gibi detay parçalarda alternatif parçalarla değiştirmeniz telefonun sağlığı ile ilgili bir sıkıntı oluşturmayabiliyor.”

“Sıvı teması arızalarında bazı tamirciler anakartta bazı işlemler yaparak çalıştırmaya çalışıyorlar. Bu oldukça kısmi bir onarım oluyor. Burada harcanan paralarda boşa veriliyor. Tüketici bunu yaptırdığı zaman en fazla bir iki ay içinde aynı sorunları yeniden yaşıyor. Bize bu cihazlar geldiğinde birçok işlem yapıldığını görüyoruz. Aslında tüketiciler bir tık fazla ücret ödeyerek orijinal bir şekilde anakart değişebilirdi. Ama iş işten geçmiş oluyor.”

“Tüketiciler yaptırdıkları işlemlerin belgelerini mutlaka alsınlar. Tüketici Hakem Heyetleri hakları koruyor. Belgeleri olduğu takdirde haklarını arayabilirler. Servisler cihazlar hakkında kayıt tutuyorlar. Bir yıl sonra o cihaz tekrar geldiğinde ne işlem yapıldığı orada kayıtlıdır.”

“Telefon seçimi tüketicinin ne istediğine bağlı değişebiliyor. İkinci olarak telefonu satın aldığı yeri bilmesi gerekiyor. Her yerde telefonlara ulaşılabiliyor. Artık ürünü incelemek, dokunmak, yerinde görmek çok kolay. Almış olduğu ürünün kapalı ambalajı içerisinde olması ve faturalı olması tüketicilerin en çok dikkat etmesi gereken unsurlar.”

“Telefonlarda güvenli bir kullanım sağlayan ‘Mobil Kimlik’le ilgili açıklama yapan Ece, “Telefonda mobil kimlik mutlaka kullanılmalı. 1,5 yıl önce bu proje hayata geçti. Bizde şirkette kendi telefonlarımızda ‘Mobil Kimlik’ kullanıyoruz. Mesela sizden önce telefonu kullanan kişiler sosyal medyada kanuna aykırı şeyler yapmış olabiliyor. Mobil kimlikle o tarihte telefonun sizde olmadığı anlaşılabiliyor. Bu uygulama ile telefonda içiniz rahat olacak. Şirketler bile artık bu uygulamaya geçiyor. Telefonları çalışanların üzerine kayıtlı oluyor. Personel ayrıldığında mobil kimlikte değiştiriliyor. Telefonda güvenli kullanım belgeli bir şekilde sağlanıyor. Tüketiciler ikinci el telefon alırken satış yerine kimliğini veriyorlardı. Burada kimliğinizi kötü niyetli kişilerin eline geçebiliyordu. Sonra hep haberlerde duyduğumuz mağduriyetler ve sonrasında hukuk mücadeleleri devam ediyor. Siz kimliğinizle birlikte huzurunuzu hatta paranızı kaybediyorsunuz. ‘Mobil Kimlik’ dijital bir uygulama ve alış-satış işlemlerinde güvenli bir ortamda dijital olarak güvenliğinizi sağlıyor” şeklinde konuştu.

Çalınan telefonlarla ilgili bilgi veren Ece, “Telefonunuz çalındığı takdirde telefonlarda telefonumu bul özelliği var. Öncelikle bunu kullanabilirler. Ya da 120 çağrı merkezi üzerinde BTK’yı arayıp simkart telefon üzerinde ve açıksa sinyali kesebiliyorlar. BTK bunu kapatınca cihaz çevrimdışı oluyor ve kullanılamıyor” dedi.

Anahtar Kelimeler:
PandemiVmy Telekom
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.