banner24
banner25

Churchill denildiği aklımıza ilk olarak İngiliz politikacı Winston Churchill gelmektedir. Biz İzmirliler için ise durum biraz farklıdır. Çoğu kafede bu ismi duyacaksınız. Duyduğunuzda sakın şaşırmayınız. Zira istenilen aslında bir içecektir.

Açıkçası zaman içerisinde bu ismin nasıl çıktığını, kimin bulduğunu, ilk nerede yapıldığını düşünmeye başlamıştım. Biraz araştırma yapınca Karşıyaka-Bostanlı'da Balıkçı Barınağında Ahmet'in Yeri olarak bilinen mekanda çıktığını öğrendim. 

O dönemde mekanın işletmecisi olan Ahmet Pendikli Bey ile görüşmek isterdim. Bunu nasıl bulduğunu kendisininden dinlemek isterdim ancak kendisi ebedi istirahatgahına uğurlanmış. Çocukları ve torunları ile görüşme imkânım oldu. Baş ağrısı ve mide bulantısına iyi gelen bu içeceğim atadan kalma lezzet olduğunu, kafede kendileri için yaptıklarını ancak başka bir müşterinin görüp aynısından istediğini ardından ise bir fenomen haline geldiğini belirttiler. 

Churchill Ahmet olarak bilinen babalarının yapmış olduğu bu karışım sodaya da Churchill'in özel tarifi olarak adlandırmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdiler.

Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından istimlak edilen kafenin yerinde şimdilerde Bostanlı Gün Batımı Terası yer alıyor. 

Adından ve çıkış hikayesinden bu kadar  bahsetmişken tarifini vermeden olmaz. Churchill soda için 2 adet limon büyük bir bardağa sıkılır. Üzerine soda ilave edilir. Ardından tuz ilave edilir. Çıkan köpüklerin bile tadı ayrıdır. Bu lezzet İzmir'de ortaya çıktı ancak şimdilerde tüm Türkiye tarafından tanınan bir içecek haline geldi.

Haydi Afiyet Olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.