banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Cami Bütün Köyün Elektriğini Üretiyor

Fas'ın Marakeş şehrine bağlı Tadmamet köyü yeşil enerjili ilk güneş enerjili camisi etrafındaki evlere de elektrik dağıtıyor.

Cami Bütün Köyün Elektriğini Üretiyor

Fas'ın Marakeş şehrine bağlı Tadmamet köyü yeşil enerjili ilk güneş enerjili camisi etrafındaki evlere de elektrik dağıtıyor.

17 Ekim 2017 Salı 03:39
Cami Bütün Köyün Elektriğini Üretiyor

Fas'ın Marakeş şehrine bağlı Tadmamet köyünün ilk güneş enerjili camisi etrafındaki evlere de elektrik dağıtıyor.

Dağlık bir bölgede bulunan Tadmamet köyü yeşil enerjili camisiyle dünyada bir ilk oldu. Cami çatısında bulunan fotovoltaik (PV) güneş panelleri sayesinde etrafındaki evlere de elektrik dağıtıyor. Modern hayattan uzak ve basit bir yaşam süren yaklaşık 400 kişilik köy sakini, arpa, patates ve elma gibi ürünlerden geçimlerini sağlıyor. Bu köyde çoğu insanın arabası yok, hiç akıllı telefon ve internet bağlantısı da yok. Elektriğe erişim için özellikle kış aylarında mücadele etmeleri gerekiyordu. Çatısında bulunan ve çok fazla enerji üretebilen fotovoltaik güneş panelleri sayesinde hem cami hem de köyün büyük bir bölümüne elektrik dağıtılıyor. Artık köyün elektrik ihtiyacını karşılayan bu imkan şehrin sokak lambalarına yetecek kadar enerji üretiyor.

Tadmamet camisi bu özelliğiyle diğer camilere de örnek teşkil ediyor.

Müslüman bir ülke olan Fas'ta da camiler birleştirici bir rol oynuyor. Tadmamet’te bulunan cami aynı zamanda köyde bulunan tek kamu binası olma özelliğini de taşıyor. Köydeki okul binasının elektriği olmadığı ve onarılması gerektiği için çocuklar camiyi ayrıca okul olarak kullanıyor.

Marakeş Koutoubia camisinde kurulan güneş enerjisi teknolojisi, karbon salınımlarının azaltılmasına yardımcı oluyor.

Cami geceleri köyde bulunan sokak lambalarına da enerji sağlıyor. Tadmamet caminde abdest almak için sıcak suda bulunuyor. Caminin içerisi tasarruflu LED lambalar ile donatılmış. Evinde sıcak suyu olmayanlar için caminin yanına küçük bir banyo yapılmış.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.