banner24
banner25

Elektrik Hattı'nda Çalışan İHA'lar 2 Günlük İşi 3,5 Saatte Yaptı

İHA'lar kullanılarak iki günde bitirilebilecek olan iş, 3,5 saatte tamamlandı.

Elektrik Hattı'nda Çalışan İHA'lar 2 Günlük İşi 3,5 Saatte Yaptı

İHA'lar kullanılarak iki günde bitirilebilecek olan iş, 3,5 saatte tamamlandı.

23 Mayıs 2017 Salı 17:29
Elektrik Hattı'nda Çalışan İHA'lar 2 Günlük İşi 3,5 Saatte Yaptı

Elektrik dağıtım hizmeti veren bir firma, elektrik dağıtımı hizmeti verdiği Kastamonu'da elektrik nakil hatlarındaki arızaları tespit etmek için insansız hava araçlarını (İHA) kullanmaya başladı. Kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hedefiyle yola çıkan elektrik dağıtım şirketi, İHA'larla, iki günde bitirilebilecek olan işi 3,5 saatte tamamladı. Ekipler, Bozkurt İlçesi'nde bulunan ormanlık alanda İHA'lar kullanarak 12 kilometrelik hat üzerinde arıza tespiti yaptı. İnsansız hava aracı'nda Türkiye atılımlarıyla dikkat çekiyor. İnsansız hava aracı üreten ülkeler arasında yer alan Türkiye, insansız hava aracı yapımı konusunda da dünyada söz sahibi bir ülke. Türkiye'de bu yöndeki en önemli atılım, insansız hava aracı anka oldu. Artık İHA'lar Türkiye'de birçok sektörde kullanılıyor. Bunlardan biri de elektrik dağıtım nakil hatlarındaki arızaları tespit etmek. 

2 GÜNLÜK İŞİ 3,5 SAATTE YAPTILAR

Sürdürülebilir ve kesintisiz enerji hedefi için teknoloji yatırımlarını hızlandıran bir elektrik dağıtım şirketi, insan eliyle arıza ve bakım tespitleri yapılmasının zor olduğu arazide, İHA'ları kullanarak hatları yakından görüntülüyor. Yakından görüntüleme yardımıyla da, daha hızlı ve doğru tespit edilen arızalara hızla müdahale ediliyor.

KASTAMONU'NUN ORMANLIK BÖLGESİNDE KULLANILDI

Kastamonu'da, kuzeyde yer alan enerji nakil hatlarının çoğunluğu ormanlık alanda bulunuyor. Bu nedenle Kastamonu'da arıza ve bakım tespitinin yapılması, hem iş gücü, hem de yabani hayvan riski nedeniyle ciddi sorunlar oluşturuyor. 

Elektrik dağıtım ekipleri, yabani hayvanlar bulunması nedeniyle bazı bölgelere giremiyor. Bölgede Ocak ayından bu yana İHA'ları kullanan elektrik dağıtım şirketi, bu sorunları teknoloji ile aşmayı başardı.

İKİ ADET İHA KULLANILDI

Biri kanatlı tip, diğeri ise 8 pervaneli multikopter olmak üzere iki adet insansız hava aracını sahaya süren firma, Kastamonu'nun Bozkurt İlçesi'nde yer alan ormanlık bölgeden geçen Günvakti enerji nakil hattındaki 12 kilometrelik kısmı İHA'larla kontrol altına alarak, arızalı direği tespit etti ve bakım programına aldı.

DİĞER İLLERDE DE KULLANILACAK

Bozkurt ilçesi Günvakti'nde yapılan çalışmayı 3.5 saatte tamamlayan İHA, arıza ekiplerinin zorlukla ulaşacağı, yabani hayvan tehdidi bulunan bölgeye ulaşarak, hızla arıza tespitini gerçekleştirdi. 3 kişilik bir ekibin, bir günde tamamlayamayacağı işi çok kısa zamanda tamamlayan insansız hava aracı, önümüzdeki günlerde Karabük, Bartın ve Zonguldak'ta da kullanıma alınacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.