banner24
banner25

Bu Tren Raysız Yolda Gidiyor

Çin'de geliştirilen yeni tren raysız kara yolunda ilerleyebiliyor.

Bu Tren Raysız Yolda Gidiyor

Çin'de geliştirilen yeni tren raysız kara yolunda ilerleyebiliyor.

08 Haziran 2017 Perşembe 03:21
Bu Tren Raysız Yolda Gidiyor

Günümüzde hızlı tren yaygınlaşırken, tren seferleri toplu taşıma için sıkça tercih ediliyor. Hızlı tren fiyatları dünyada her geçen gün düşerken, kullanımı da artıyor. Çin'de geliştirilen yeni tren ise raysız karayolunda ilerleyebiliyor.

Çin'de yeni üretilen tren, toplu taşımaya farklı bir bakış getiriyor. Bu tren raysız kara yolunda sürücüsüz gidebiliyor.

Çin tarafından geliştirilen 'raysız tren', geliştirilen farklı bir toplu taşıma modeli. Raysız tren, otobüs, tramvay ile trenin bir karışımını andırıyor. Aracı üreten CRRC adlı firma, bu toplu taşıma modeline 'akıllı otobüs' ismini verdi.

Ancak araç bundan daha fazla özelliğe sahip. Tıpkı bir tren gibi modüler olan araca sonradan vagon eklenmesi mümkün. Aynı zamanda araç bir otobüs gibi karayolunda da seyehat ediyor. Bu araca dair en güzel noktalardan biri de önceden belirlenmiş bir yolda seyahat ederken aynı zamanda da şoföre ihtiyaç duymaması. Toplu taşıma aracı, yolda bulunan beyaz renkli belirlenmiş noktalardan gitmesini sağlayan özel sensörlere de sahip bulunuyor.

CRRC firmasının baş mühendisi Feng Jianghua, durumu, "Otobüs için kullanılan sanal bir tren yolu gibi" diyerek açıklıyor. 30 metre uzunluğunda olan araç bütün vagonlarında 300 civarında yolcuyu taşıma kapasitesine sahip. İhtiyaç halinde araca vagon eklenebiliyor veya araçtan vagon  çıkarılabiliyor.

Herhengi bir alt yapı çalışması gerektirmediği için, akıllı otobüsün normal bir tramvay veya metrodan daha ucuz olması bekleniyor. Bu sistemin Çin'in, tren yolları yapımına gücü yetmeyen orta büyüklükte olan küçük kentlerinde işe yarayabileceği belirtiliyor.

RAYLI SİSTEMDEN UCUZ

Standart bir akıllı otobüsü inşa etmek 2 milyon dolara malolurken, bir kilometrelik metro yolu inşa etmek ise yaklaşık olarak 102 milyon dolara maloluyor. Bu nedenle akıllı otobüslerin maliyeti daha ucuz.

2018 yılında çalışmalarına başlanacak olan 6,5 kilometrelik bir akıllı otobüs yolu, Çin'in Zhuzhou kentinde inşa edilecek.

Son Güncelleme: 08.06.2017 03:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.