banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

"Akıllı Telefon Uygulamaları Kullanıcıları İzliyor"

Akıllı telefon kullanıcıları sanal mağazalardan uygulamaları indirirken genelde birtakım verileri paylaşmayı kabul ediyor.

"Akıllı Telefon Uygulamaları Kullanıcıları İzliyor"

Akıllı telefon kullanıcıları sanal mağazalardan uygulamaları indirirken genelde birtakım verileri paylaşmayı kabul ediyor.

18 Haziran 2017 Pazar 15:14
"Akıllı Telefon Uygulamaları Kullanıcıları İzliyor"

Akıllı telefon kullanıcıları sanal mağazalardan uygulamaları indirirken genelde birtakım verileri paylaşmayı kabul ediyor. Bilgi teknolojisi uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre, verilerin paylaşımının kabul edilmesi kullanıcıların farkında olduklarından çok daha fazla kişisel bilgilerinden vazgeçmesi anlamına geliyor. Akıllı telefon markaları değişik modeller çıkarmayı sürdürüyor. Akıllı telefon kampanyaları ile de satışları giderek arttırıyor. Akıllı telefon fiyatları düşerken kullanımını da yaygınlaştırıyor. 

Bilgi teknolojileri uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre, farklı uygulamalar, akıllı telefon kullanıcılarından farklı izinler istemekle birlikte, bir çokları geliştiricilerin kullanıcı etkileşimini izlemelerine ve görüntülü reklamlar yoluyla para kazanmalarına yardımcı olmak için önceden yazılmış kod içeren üçüncü taraf kitaplıkları ile de bilgi paylaşıyor. Bu kütüphaneler aracılığıyla paylaşılan bilgiler genellikle kullanıcılar için şeffaf değil.

"UYGULAMALARIN YÜZDE 70'İ KİŞİSEL VERİLERİ ÜÇÜNCÜ FİRMALARA BİLDİRİYOR" İDDİASI

Uzmanlar, yapılan araştırmaya göre, 5 bin akıllı telefon uygulamasını masaya yatırdı. Bunlar arasından seçilen bazı uygulamaları araştıran ve kendi geliştirdikleri bir uygulamayı da sanal mağazalara sokarak test eden araştırmacılar, test ettikleri uygulamaların yüzde 70'inden fazlasının, kullanıcıların kişisel verilerini üçüncü taraf firmalara bildirdiğini iddia etti.

California Üniversitesi Berkeley Uluslararası Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi Bilgisayar Bilimcisi Srikanth Sundaresan ve Narseo Vallina-Rodriguez, Lumen Privacy Monitor adlı ücretsiz bir Android uygulaması geliştirdi ve bir sanal mağazaya yükledi. Sanal mağazada yayınlanan uygulama, Ekim 2015'ten bu yana bin 600'den fazla kişi tarafından indirildi ve kullanıldı.

Vallina-Rodriguez ve Sundaresan çalışmayla ilgili yaptıkları açıklamada, "Sosyal medya hizmetleri veren bazı şirketler, bazı büyük internet şirketleri ve bazı internet servis sağlayıcıları şemsiyesi altında bulunan çevrimiçi pazarlama şirketleri de dahil olmak üzere kullanıcıları reklam amaçlı takip etmesi muhtemel 598 İnternet sitesi keşfettik. Çalıştığımız uygulamaların yüzde 70'inden fazlasının en az bir kullanıcıya, yüzde 15'inin ise beş veya daha fazla kullanıcıya bağlandığını belirledik." dedi.

Araştırmacılar, Lumen Gizlilik Monitörü aracılığı ile toplanan verileri analiz ederek, izleyicilerin yarısından fazlasının cihazlardaki mobil kullanıcıları tespit edebildiğini ve bunun da web sitelerinde ve uygulamalarda etkinlikleri görebildiklerini tespit etti.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.