banner24
banner25

'Fiziksel Tiyatro' Giderek Yaygınlaşıyor

Fiziksel tiyatronun Avrupa'da çok yaygın olduğunu ifade eden KaST ekibinden Didem Kırış, bu tiyatronun Türkiye'de ise yavaş yavaş yaygınlaştığını söyledi.

'Fiziksel Tiyatro' Giderek Yaygınlaşıyor

Fiziksel tiyatronun Avrupa'da çok yaygın olduğunu ifade eden KaST ekibinden Didem Kırış, bu tiyatronun Türkiye'de ise yavaş yavaş yaygınlaştığını söyledi.

28 Nisan 2017 Cuma 17:59
'Fiziksel Tiyatro' Giderek Yaygınlaşıyor

Türkiye'de son dönemde giderek yaygınlaşan 'fiziksel tiyatro', KaST ekibince İzmir'de Atölye Açık Kapı'da sergileniyor.  KaST ekibi, İzmir'de ikinci defa seyirci ile buluşacak. Ekip, 4. oyunları olan 'Artık Sığınağın Kalmadı'yı Cumartesi günü saat 20.00'de Atölye Açık Kapı'da sahneleyecek. Fiziksel tiyatronun Avrupa'da çok yaygın olduğunu ifade eden KaST ekibinden Didem Kırış, bu tiyatronun Türkiye'de ise yavaş yavaş yaygınlaştığını söyledi. Fiziksel tiyatronun, mim, clown ve dans gibi disiplinlerin birleştiği bir alan olduğunu aktaran Kırış, "Ekip olarak biz biraz daha dansla birleşen kısmından iş yapıyoruz" diye konuştu.

Fiziksel tiyatroyu, 'bedeni daha fazla önemseyen bir olay' olarak değerlendiren Yönetmen Salih Usta, "Fakat metin, bedenin yanında önemsizleştirilmiyor. Bu klasik tiyatrodan pek de farklı değil. Klasik tiyatroda söz ön planda bulunurken, fiziksel tiyatroda ise beden aksiyonu, mekânla olan ilişkisi ve seyirci üzerindeki izlenimi önem arzediyor. Fiziksel tiyatroda, insanların konuşmadan da, bedeniyle kendisini nasıl ifade edeceği sergilenmek isteniyor" diye konuştu.

EN ÖNEMLİ FAKTÖR DOĞAÇLAMA

Fiziksel tiyatroda doğaçlama tekniğinin en büyük temel olduğunu vurgulayan Salih Usta, esere göre doğaçlamanın da değiştiğini kaydetti. Oyunda nereye varılacağının kesin belli olmadığını, oyunun nasıl şekil alacağının biraz da seyirciye bağlı olduğunu aktaran Usta, "Önümüzde herhangi bir metin bulunmuyor. Oyuna başlarken elimizde olan sadece bir beden. Beden ile metin ve sesi nasıl dönüştürebiliriz konusunun üzerinde duruyoruz. Doğaçlama çok önemli ancak metindeki temadan da tamamen kopmuyoruz." diye konuştu.

HER ESER FİZİKSEL TİYATRO OLABİLİR

KaST ekibi tarafından, 'Podyum', 'Serbest Düşüş' ve 'Pembe' adlı üç oyun bulunuyor. Bu oyunlarda, fiziksel aksiyon ile metnin ne şekilde birleşeceği görmek hedefleniyor. KaST ekibinden Didem Kırış, "Kelimeler yetersiz kalıyor. İzleyiciye görsellik, ses ve tasarım ile yaklaşıyoruz. Fiziksel tiyatroda, bedenin kendi potansiyeli içinde ne üretebildiği önemli. Burada oyuncuyu en üst limitlere getirmeyi amaçlıyoruz. Bir hüner gösterisinden ziyade, eser ne istiyorsa seyirciye onu vermeyi hedefliyoruz" dedi.

KaST ekibi, İzmir'in Karaburun ilçesinde üç atölye düzenleyecek. Atölyeler, kendilerini geliştirmeyi amaçlayan herkese açık olacak

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.