banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Saniyede 20 Kilometre Yol Alan 'Plazma Jetleri' Geliyor

Bir uçağı geleneksel jet motorlarından daha hızlı bir şekilde, hiç fosil yakıt tüketmeden ve düşük maliyetle havalandırmayı amaçlayan 'plazma jet motorları' geliyor.

Saniyede 20 Kilometre Yol Alan 'Plazma Jetleri' Geliyor

Bir uçağı geleneksel jet motorlarından daha hızlı bir şekilde, hiç fosil yakıt tüketmeden ve düşük maliyetle havalandırmayı amaçlayan 'plazma jet motorları' geliyor.

23 Mayıs 2017 Salı 07:50
Saniyede 20 Kilometre Yol Alan 'Plazma Jetleri' Geliyor

Bir uçağı geleneksel uçak jet motorları'ndan daha hızlı bir şekilde, hiç fosil yakıt tüketmeden ve düşük maliyetle havalandırmayı amaçlayan 'plazma jet motorları' geliyor. Şimdilik yalnızca uydu ve uzay aracı üzerinde çalışan laboratuvarlar ile sınırlı kalan bu teknoloji, Berlin Teknik Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından ilk kez gün yüzüne çıkarılıyor. Jet uçak yapımı konusunun bir diğer hedefi artık plazma jet motorlu uçak yapmak.

PLAZMA JET MOTORU BİR FÜZYON REAKTÖRÜ GİBİ ÇALIŞIYOR

Geleneksel uçak jet motorları, yakıt ve basınçlı hava yakarak çıkan enerjiyi motorun arka kısmına doğru göndererek, ileri itiş sağlıyor. Plazma jet motoru ise bunun yerine bir füzyon reaktörü veya bir yıldız gibi çalışıyor. Elektrik, gazın plazma haline getirilmesi ve sonrasında bir elektromanyetik alan oluşturulması ile elde ediliyor.

SANİYEDE 20 KİLOMETRE HIZ

Henüz geliştirilme aşamasında olan plazma jetleri ile saniyede 20 kilometre mesafe katetmek mümkün olacak. Türk bilimci Berkant Göksel liderliğinde çalışan ekibin amacı plazma motorunu bir yolcu uçağına yerleştirerek çok yüksek irtifalarda uçabilen bir uçak üretmek. Yer düzeyinde hızlı ve güçlü plazma jetleri üreten ilk ekip olduklarını aktaran Göksel, "Bu plazma jetleri saniyede 20 kilometre hıza ulaşabiliyor." dedi.

80 MİLİMETRE UZUNLUĞUNDA PLAZMA İTİCİLERİ

Plazma jet motorlarının bizi gökyüzüne çıkarmasının önünde halâ bazı engeller bulunuyor. Türk bilim insanı Göksel'in ekibi önce sadece 80 milimetre uzunluğunda olan plazma iticileri geliştirdi. Standart bir yolcu uçağını havalandırabilmek için bu iticilerden 10 bin adet kullanılması gerekecek. Bu nedenle bu tasarımın ilk amacı, yolcu uçağı uçurmak değil. Ekip, 100 ile bin arası itici kullanarak daha küçük uçakları havalandırmayı amaçlıyor.

EN BÜYÜK PROBLEM ELEKTRİK SAĞLAMAK

Elektrik ile çalışan herşeyde olduğu gibi burada da en büyük problem, ihtiyaç duyulan elektriği sağlayacak olan bataryalar. Bu bataryaların hem uçuşu zorlaştırmayacak kadar hafif aynı zamanda da ihtiyaç duyulan gücü sağlayabilecek kadar yüksek kapasitede olması gerekli. Plazma jet motoru üzerinde çalışan ekibin hedefinin iticileri daha büyük hale getirmek olması da bu sorunu daha karmaşık hale getiriyor.

Bu sroun henüz çözülebilmiş değil. Araştırmacılar, bir dizi itici kullanmak için küçük bir elektrik santraline ihtiyaç bulunduğunu söylüyor. Bunu da günümüz teknolojisi ile uçağa sokmak mümkün değil. Bilim insanı Göksel ve ekibi şimdiye kadar diğer alanlarda gerçekleştirilen enerji gelişmelerini kullanarak bu boşluğu kapatmaya çalışıyor. Güneş panellerinde yaşanan  gelişmeler yada kompakt füzyon reaktörleri tam olarak bu sistemin ihtiyacı olan teknolojiler olabilir.

Bu sorun çözülene kadar ekp, plazma jet motorundan kalan boşluğu doldurmak için, roket veya darbe ateşlemeli içten yanmalı motor kullanan hibrit bir araç geliştirmeyi hedefliyor.

Son Güncelleme: 23.05.2017 16:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.