banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Lastik Değişimde Sensör Dönemi

Yeni teknoloji ile otomobil lastiklerinin erimesi veya aşınması sensörler ile tespit edilecek.

Lastik Değişimde Sensör Dönemi

Yeni teknoloji ile otomobil lastiklerinin erimesi veya aşınması sensörler ile tespit edilecek.

17 Haziran 2017 Cumartesi 04:08
Lastik Değişimde Sensör Dönemi

Otomobil sahiplerini yakından ilgilendiren bir teknoloji daha geliştirildi. Yeni teknoloji ile otomobil lastiklerinin erimesi veya aşınması sensörler ile tespit edilecek. Bu sensörler, lastiğin değiştirilme zamanı geldiğinde sürücüye bildirimde bulunacak.

LASTİKLERDEKİ ERİMEYİ YÜKSEK DOĞRULUKLA ÖLÇEBİLİYOR

Otomobil lastiklerinde yaşanan erime olayını yüksek doğruluk ve gerçek zamanlı olarak ölçebilen sensörler geliştiren araştırmacılar, bu sayede lastik değiştirmek için en doğru zamanı tespit edebilecek.

Otomobil lastikleri, yollarda hareket ettikçe zaman ile aşınmaya maruz kalarak eriyor. Lastiklerde yaşanan erimenin boyutu bugüne kadar sadece göz ile bakılarak karar verilerek lastik değişimi yapılıyordu.

Duke Üniversitesi'nde görevli elektrik mühendisleri, lastiklerde yaşanan erimeyi yüksek hassasiyetli hale getirmek amacıyla lastik aşınmasını gerçek zamanlı olarak ölçen sensör geliştirdi. Fetch Automotive Design Group ile iş birliği içinde geliştirilen sensör, yüzde 99 doğruluk ile milimetre düzeyinde değişiklikleri ölçüyor. Sensörler ayrıca lastikle kaç kilometre yol yapıldığı ve ne zaman değiştirileceği konusunda da bilgi veriyor.

SENSÖR İKİ ELEKTROTTAN OLUŞUYOR

Lastiklerin iç tarafına yerleştirilen sensör, karbon nanotüplerden yapılmış iki adet elektrottan oluşuyor. Esnek bir polimid üzerine, birbirine çok yakın basılan elektrotlarda, titreşimle birlikte elektrik alan geçişi oluyor. Elektrik alanın bir kısmı saçaklanma alanında birikiyor. Alana müdahale eden bu girişim ölçülerek aşınma miktarı ölçülüyor.

Bu sensör teknolojisi, metalik malzemelerde başarı sağlamasada lastiklerde sorunsuz şekilde çalışıyor. Geliştirme çalışmaları devam eden sensör sisteminin direk olarak lastiğin iç çeperinde basılı bir şekilde satılması amaçlanıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.