banner24
banner25

Avrupa'nın ilk denizaltı restoranı

Avrupa'nın ilk deniz altında hizmet verecek olan sualtı restoranı, Norveç'in güneyinde, Lindesnes'de 2019 yılı başlarında açılacak.

Avrupa'nın ilk denizaltı restoranı

Avrupa'nın ilk deniz altında hizmet verecek olan sualtı restoranı, Norveç'in güneyinde, Lindesnes'de 2019 yılı başlarında açılacak.

18 Mart 2018 Pazar 04:13
Avrupa'nın ilk denizaltı restoranı

Avrupa'nın ilk deniz altında hizmet verecek olan sualtı restoranı, Norveç'in güneyinde, Lindesnes'de 2019 yılı başlarında açılacak. Planlanan beton yapı, 36 metrelik panoramik bir pencereye sahip ve deniz ortamına odaklanacak bir menü ile deniz ortamının bir parçası olacak şekilde tasarlandı.

"Under" olarak adlandırılan restoran, Norveç Ulusal Opera ve Balesi ve Mısır'daki Bibliotheca Alexandrina'daki çalışmaları ile ünlü Norveçli mimarlık firması Snohetta tarafından tasarlandı. En değişken deniz iklim ve koşullarına dayanacak şekilde tasarlanan restoran, kalın duvarlarla yüzeyin beş metre altındaki deniz yatağında duracak. Bu, Snohetta'nın ilk sualtı projesi olacak.

DENİZ ALTI MANZARASINDA YEMEK

Proje baş mimarı Runa Grasdal, "Bu yapının faydalarından biri, doğayı ve araziyi nasıl birbirine bağladığının ve topraktan nasıl güvenli bir şekilde denize gelebileceğinin, bu beton borudan deniz seviyesindeki doğaya nasıl inebileceğinin deneyimi olması" dedi.

100 KİŞİ KAPASİTELİ

Sualtı restoranı, üç katlı ve 100 kişi kapasiteli. Giriş ve vestiyer odasının altında, sahil şeridi ile okyanus arasındaki geçişi işaretlemek için bir bar olacak. Daha ileride, iki uzun masa ve büyük akrilik pencerenin önünde, 13 metre boyunda olacak şekilde yerleştirilmiş birkaç yemek odası planlandı.

Binayı periskopa benzeten Grasdal, insanların klostrofobik değil, kendilerini güvende hissettiklerini söyledi. Bunu başarmak için tasarım ekibi, meşe gibi doğal malzemeler ve iyi aydınlatma gibi birçok unsuru dikkate aldı. Grasdal şöyle açıklıyor: "Bu heyecan verici bir deneyim olmalı ama insanlar da orada otururken kendilerini güvende ve iyi hissetmeli."

Restoranın baş aşçısı Nicolai Ellitsgaard, mevsim akışını takip edecek bir menü sunmayı planlıyor. Bu mevsimde, ilkbahar / yaz aylarında yerel sebzeler ve kışın mantar ve kabuklu yemişler, yıl boyunca çoğu yemeği etkileyen kabuklu deniz ürünleri mönüde yer alacak.

Restoran, çalışma saatleri dışında, deniz yaşamının davranışlarını incelemek için planlanmış deneylerle, deniz biyolojisi araştırma merkezi olarak da hizmet verecek.

Son Güncelleme: 18.03.2018 03:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.