Teknolojik gelişmeler tıp alanında da hızla ilerliyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Oregon Üniversitesi'nde bir grup bilim insanı, kanda bulunan glikoz seviyesini ölçme özelliğine sahip olan 'akıllı lens' geliştirdi. Geliştirilen akıllı lensler, şeffaf, ultra ince ve yarı iletken özelliği taşıyan indiyum galyum çinko oksit ile yapıldı. Akıllı lensin 2 bin sensör ile insandaki kan hakkında elde ettiği bilgileri bilgisayara gönderdiği belirtildi. Geliştirilen akıllı lenslerin 2019 yılında piyasada olacağı belirtiliyor.
ABD Oregon Üniversitesi'nde görevli kimya mühendisi Gregory Herman ve başında bulunduğu bilim insanları ekibi, kandaki glikoz seviyesini ve kan değerlerini ölçme özelliğine sahip akıllı kontak lens geliştirdi. Göz bozukluğu yaşayan kişilerin sık olarak kullandığı ürün olan lens, geliştirilen yeni özelliklerle, insanın kanında bulunan şeker değerini ölçerek bilgisayara iletecek.
Geliştirilen akıllı lens, Amerikan Kimya Topluluğu tarafından San Francisco'da düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Akıllı lens, glikozu parçalama özellikli bir enzim olan indiyum galyum çinko oksit kullanılarak geliştirildi.
İndiyum galyum çinko oksit ile yapılan şeffaf transistör tabakaları içeren akıllı lensler, gözyaşı damlasında bulunan ve şekeri parçalama özelliği olan glikoz oksidaz ile buluştuğu anda kimyasal reaksiyon gösterip, lenste bulunan transistörler ile elektrik alanlarındaki PH değerini değiştiriyor. Bu değişimle birlikte sensörler, insan kanındaki şeker miktarının anlık değerlerini bilgisayara aktarıyor. Böylece kişinin şeker oranı bilgisayarda görülebiliyor.
Akıllı lensleri geliştiren bilim insanlarının başında yer alan Gregory Herman, akıllı lensler ile bir kişinin gün için de kan şekeri seviyesini sürekli olarak izlemek mümkün. Herman, lenslerin sürekli kişinin kan değerlerini izlemesinin, diyabet hastalığı ile ilgili sağlık sorunları riskini düşürmeye yardımcı olabileceği görüşünde.
Akıllı lenslerle ilgili bir bilgi daha paylaşan Herman, lenslerin asıl üretim amacının, AIDS, kanser, karaciğer ve böbrek gibi tehlikeli hastalıkların erken teşhisinde kullanmak olduğunu sözlerine ekledi.
Lenslerle daha neler yapacaklar bakalım
Merakla bekliyorum
Sağlıkla ilgili bu teknolojik gelişmeler insanlığa inanılmaz hizmet ediyor bence
Bende diyabetim
Tüm diyabet hastalarına Allah şifa versin
Diyabet dikkatli olunması gereken bir hastalık bu lensler iyi olmuş