banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

OHAL Komisyonu Kuruldu, Komisyona Nasıl Başvurulacak?

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu.

OHAL Komisyonu Kuruldu, Komisyona Nasıl Başvurulacak?

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu.

16 Mayıs 2017 Salı 22:46
OHAL Komisyonu Kuruldu, Komisyona Nasıl Başvurulacak?

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. Komisyon, OHAL kapsamında mağduriyetlerin incelenmesine yönelik çalışma yaparak karar verecek. OHAL Komisyonu'na nasıl başvurulacak sorusunun yanıtı da netleşti. Merak edilen bir diğer soru ise "OHAL Komisyonu'na başvuru kaç gün içinde olmalı" sorusu.

OHAL KOMİSYONUNA NASIL BAŞVURULACAK?

OHAL kapsamında yayınlanan 685 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmasına karar verilen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. Komisyonun başkan  ve üyeleri de belirlendi.

Komisyon, OHAL kapsamındaki mağduriyetleri inceleyecek. Komisyonun Başkanlığı'nı Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş yapacak.

Komisyon üyeliklerine ise Yargıtay, Danıştay, Mülkiye Başmüfettişliği, Adalet Bakanlığı Ceza ve  Tevkifevleri Daire Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Atama Daire Başkanlığı ile Devlet Denetleme Kurulu'ndan üyeler seçildi.

OHAL KOMİSYONUNUN GÖREVLERİ NE OLACAK?

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında yayınlanan KHK'lar ile yapılan işlemler hakkında yapılan başvuruları değerlendirerek karar verecek. Komisyon, kamu görevinden, görev yapılan teşkilattan veya meslekten  çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi, vakıflar, dernekler, sendika, federasyonlar, konfederasyonlar, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, özel öğretim kurumları, özel sağlık kuruluşları, özel radyo-televizyon kuruluşları, vakıf yükseköğretim kurumları, gazeteler ve dergiler, yayınevleri, haber ajansları, dağıtım kanallarının kapatılması ve emekli personellerin rütbelerinin geri alınması gibi uygulamalarla ilgili başvuruları değerlendirerek karar verecek.

İki yıl süreyle görev yapacak olan komisyonun süresi, Bakanlar Kurulu tarafından gerek görülmesi halinde birer yıllık sürelerle uzatılabilecek.

OHAL KOMİSYONUNA NASIL BAŞVURULACAK?

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurular valilikler  aracılığıyla yapılacak. Kamudaki işinden, meslekten ve görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar veya kurumlardan ilişiği kesilen kişiler, OHAL Komisyonu'na, son görev yaptıkları kuruma başvuru yaparak da ulaşabilecek. Ayrıca OHAL Komisyonu'na, valilikler ve ilgili kurumlara başvuru yapılarak da ulaşılabilecek. Valilikler ve ilgili kurumlar, kendilerine yapılan başvuruları geciktirmeden OHAL Komisyonu'na iletecek.

OHAL KOMİSYONUNA BAŞVURU SÜRESİ

OHAL Komisyonu başvuru almaya başladığı tarihten önce yayınlanan KHK'larla ilgili olarak başvuru alma tarihinden itibaren 60 gün içinde, bu tarih sonrası yürürlüğe giren KHK'larla ilgili olarak ise Resmi Gazete'de yayınlanma tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılmayan başvurular işleme konulmayacak.

OHAL Komisyonu'na yapılacak olan başvurular, aranan şartlara uygunlukları bakımından ön incelemeye tabi olacak. Ön inceleme sonucu, süresinde yapılmadığı, başvuru sahibinin konuyla ilgili hukuki menfaatinin bulunmadığı, bu KHK kapsamına girmediği ve diğer şekil şartlarını taşımadığı  belirlenen başvurular reddedilecek.

OHAL Komisyonu incelemesini dosya üzerinden yapacak. İnceleme sonucu başvurunun kabulüne veya reddine karar verecek. Kamu görevinden, görev yapılan teşkilattan veya meslekten çıkarılan veya ilişiği kesilen kişilere yönelik  başvurunun kabul edilmesi durumunda alınan bu karar Devlet Personel Başkanlığı'na iletilecek.

Kapatılan kurum ve kuruluşlarla ilgili de başvuru yapılabilecek.

OHAL Komisyonu'nun aldığı kararlara karşı Ankara İdare  Mahkemeleri'nde iptal davası açılabilecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.