banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Dünyanın En Prestijli Çevre Ödülünü Türkiye Aldı

Türkiye, dünyanın en prestijli çevre ödülü olarak kabul edilen Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü'nün sahibi oldu.

Dünyanın En Prestijli Çevre Ödülünü Türkiye Aldı

Türkiye, dünyanın en prestijli çevre ödülü olarak kabul edilen Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü'nün sahibi oldu.

24 Mayıs 2017 Çarşamba 06:08
Dünyanın En Prestijli Çevre Ödülünü Türkiye Aldı

Türkiye, dünyanın en prestijli çevre ödülü olarak kabul edilen Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü Türkiye'ye verildi. İngiltere Prensesi Anne, Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü'nü, Gökova Körfezi için yapılan, 'Deniz Koruma Alanları Yönetimi Projesi' ile Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya'ya verdi.

İngiltere Prensesi Anne, Kraliyet Coğrafya Derneği'nde düzenlenen törenle, 'Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü'nü, Akdeniz Koruma Derneği tarafından Gökova Körfezi'nde yürütülen, 'Deniz Koruma Alanları Yönetimi Projesi' ile Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya'ya sundu.

DÜNYADA YEŞİL OSKAR OLARAK TANINIYOR

Proje, Whitley Fund For Nature ve Fauna Flora International, merhum işadamı Mustafa V. Koç ile Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum Diyaloğu'nca destekleniyor.

İnşaat Mühendisi olan Zafer Kızılkaya, aynı zamanda Sualtı Fotoğrafçısı ve Deniz Araştırmacısı. Kızılkaya, projeyi yürüten, doğal yaşam alanlarının korunması ve tahrip edilen kıyı eko-sistemlerin iyileştirilmesini amaçlayan Akdeniz Koruma Derneği'nin başkanlığını da  yürütüyor.

Dünyada 'Yeşil Oskar' olarak anılan Whitley Altın Ödülü, 165 proje içinden seçildi. Ödül töreninde gösterilen projeyi tanıtan film, Whitley Doğa Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve ünlü BBC Belgesel Yapımcı ve Sunucusu Sir David Attenborough tarafından seslendirildi.

GÖKOVA KÖRFEZİ

Özel çevre koruma bölgesi özelliği bulunan Gökova Körfezi, aralarında Akdeniz fokları ile kum köpekbalıklarının yer aldığı çok sayıda koruma altındaki türe ev sahipliği yapıyor. Aralarında kadın balıkçıların da bulunduğu 200'e yakın kıyı balıkçısı, geçimini Gökova Körfezi'nden sağlıyor. Körfezde azalan balık stoklarının toparlanması ve hassas yumurtlama-çoğalma alanlarının korunması amacı ile 2010 yılında balıkçılığa kapalı altı deniz koruma alanı ilan edildi.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından bölgede yürütülen bilimsel izleme çalışmaları sonucu, korunan alanlar, 2016 yılında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından büyütüldü. Bölgede, nesli tehdit altında bulunan türlerin korunmasına yönelik çabaların sonuçları ve bölgeye özel balıkçılık yönetimleriyle yerel balıkçılık gelirlerinin son 5 yılda dört katına çıkması, Gökova deniz koruma alanlarını, Akdeniz'in en başarılı projesi haline getirdi.

"SADECE ÜLKEMİZ İÇİN DEĞİL DİĞER ÜLKELER İÇİN DE ÖRNEK BİR MODEL"

Türkiye'de hayata geçirdikleri bu projenin, dünyanın en iyi çevre koruma ödülüne layık görülmesinden büyük bir onur duyduğunu aktaran Zafer Kızılkaya, Whitley Altın Ödülü ile ilgili açıklama yaptı. Kızılkaya, "Gökova Körfezi'nde, sivil toplum kuruluşu, devlet, akademisyenler ve yerel insanların ortaklaşa gerçekleştirdiği güzel bir ortak yönetim modeli gerçekleştirdik. Bu sadece ülkemiz için değil, dünyanın diğer ülkeleri içinde örnek bir model oldu. Şimdi hedefimiz, hem yerel balıkçılar, hem de çevre için Gökova Körfezi'ndeki kazanımlarımızı Fethiye Körfezi'nde de tekrarlamak ve bu güzel örneği yaygınlaştırmaktır" diye konuştu.

Whitley Doğa Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve BBC Belgesel Yapımcı ve Sunucusu Sir David Attenborough, törenin açılışında konuştu. 24 yıldan bu yana Whitley Ödülleri'nin doğal yaşamı koruma konusunda öncülük ettiğini dile getiren Attenborough, "Vakfın belki en önemli başarısı, dünyanın en iyi koruma liderlerinin böylece kendi aralarında kurduğu artan iletişim oldu." şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.