banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Enflasyonda Düşüş Devam Ediyor

TÜFE haziranda ayında yüzde 0.27 düşüş gösterdi, yıllık enflasyon yüzde 10.90'a geriledi.

Enflasyonda Düşüş Devam Ediyor

TÜFE haziranda ayında yüzde 0.27 düşüş gösterdi, yıllık enflasyon yüzde 10.90'a geriledi.

03 Temmuz 2017 Pazartesi 18:37
Enflasyonda Düşüş Devam Ediyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Yüksek ve güçlü büyümeyle birlikte enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi, ekonomideki rasyonel ve hassas yönetim anlayışının sonucudur" ifadelerini kullandı. Kalkınma Bakanı Lütfi̇ Elvan yaptığı yazılı açıklamada ise haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Enflasyon, haziran ayında düşüşe devam etti. Mayıs ayında yüzde 11.72'ye gerileyen yıllık TÜFE, haziranda 10.90'a indi. Haziran ayında aylık TÜFE, beklentilere paralel olarak yüzde 0.27 düşüş gösterdi. Geride bıraktığımız ayda çekirdek enflasyon yüzde 9,20'ye geriledi. Aylık bazda gıda fiyatları yüzde 1,06 gerilerken, gıda enflasyonunda yıllık artış yüzde 14,34 oldu.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE EĞİTİMDE

Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,52, ev eşyasında yüzde 0,48 ve konutta yüzde 0,31 artış gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ ELEKTRİK, GAZ, BUHAR VE İKLİMLENDİRMEDE

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 0,90 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, yüzde 0,82 ile tekstil ürünleri, yüzde 0,71 ile motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz yüzde 13,44, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 4,12 ve bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler yüzde 0,69 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Enflasyon haziranda ayında yüzde 0.27 düşüş gösterdi, yıllık enflasyon yüzde 10.90'a geriledi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Yüksek ve güçlü büyümeyle birlikte enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi, ekonomideki rasyonel ve hassas yönetim anlayışının sonucudur" ifadelerini kullandı.

Kalkınma Bakanı Lütfi̇ Elvan, döviz kurunda istikrarın devam etmesi, gıda fiyatlarına yönelik alınan tedbirlerin etkisini göstermesi ve emtia fiyatlarının mevcut seviyelerini koruması durumunda TÜFE'nin yıllık artış hızının yüzde 10’nun altında kalmasının mümkün olacağını ifade etti. Elvan, yaptığı yazılı açıklamada, haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Haziran ayında TÜFE'nin yüzde 0,27 azalarak yıllık bazda yüzde 10,90’a gerilediğini belirten Elvan, şunları söyledi:

"Bu rakam beklentilerin altındadır. Enflasyondaki gerilemede özellikle mevsimsel etkilerin önem kazandığı görülmektedir. Gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1,06 oranında azalmıştır. Bunun enflasyondaki düşüşe katkısı 0,24 puan olmuştur. Özellikle aldığımız tedbirlerin gıda fiyatlarına olumlu etkisinin önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenmektedir."

Elvan, Ramazan Bayramı'na rağmen giyim, ulaştırma, eğlence ve eğitim gibi nihai tüketici talebinin etkili olduğu sektörlerdeki fiyatlarda da gerileme kaydedildiğine işaret ederek, bu gelişmenin de enflasyon açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.