Leyleklere İlk Halkalama İşlemi Tamamlandı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, leyleklerin halkalanma çalışmasını Manisa'da başlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, leyleklerin halkalanma çalışmasını Manisa'da başlattı.

Merkeze bağlı Hamzabeyli ve Karaağaçlı Mahallelerinde yavru leyleklere ilk halkayı 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu taktı. Ege Üniversitesi Bilimcileri Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve Yük. Lisans öğrencisi Ahmet Kaya tarafından yürütülen halkalamanın ilk gününde 17 leyleğin halkalanması tamamlandı.

Bilimsel olarak en iyi tanınan, en kolay araştırılan ve en çok merak uyandıran canlıların başında kuşlar geliyor. Yüz yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş halkalama yöntemiyle araştırılıyor. Bir numara ve bilgiler bulunan hafif, uzun yıllarca bozulmayan halkalar kuşların ayaklarına takılarak kuş göçleri ve kuş sayılarındaki değişiklikler takip ediliyor. Leylek yakalanırsa da kuşun nereden geldiği öğreniliyor.

HALKALAMA İLE KUŞLAR ARAŞTIRILIYOR

Böylece, Afrika kıtasının en ucu olan Cape Town'da halkalanan 7,8 gram ağırlığındaki Kırlangıcın öyküsünü Türkiye'de, Iğdır'da halkalanan 7,2 gram ağırlığındaki Kırlangıcın öyküsünü ise Zambiya'da öğrenilebiliyor.

İnsana yakın olmayı, yerleşim yerlerinde yuva yapmayı seven leylekler sazlık ve sulak alanlarda kurbağalar, sürüngenler, küçük memeliler, çekirgeler ile beslenirken, tarım alanlarında da istenmeyen böcekleri ve zararlıları yok ederek çiftçinin dostu oluyor.

Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla İllerini içine alan DKMP 4. Bölge Müdürlüğü'nde 767 elektrik direği üzerinde tespiti yapılan leylek yuvalarının platformla yükseltilmesi çalışmaları ise 2014 yılından bu yana Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürülüyor.

Haberler