CHP'li Sındır: Zeytin Üreticileri Tek Yürek Olmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, İzmir'i Dikili ilçesinde zeytin üreticisi vatandaşlarla bir araya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, İzmir'i Dikili ilçesinde zeytin üreticisi vatandaşlarla biraraya geldi. Dikili Ziraat Odası'nı da ziyaret eden Sındır, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesiyle ilgili AK Parti Tasarısı'nın mera ve zeytinlik sahalarını yapılaşmaya açacağını belirtti.

"ÜRETİM YOK EDECEK BİR PAKETLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

AK Parti'nin getirdiği paketle, Türkiye'nin üretiminin yok edilerek ortadan kaldırılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ileri süren Sındır, "Komisyondan, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi ile ilgili tasarı geçti. Tasarı TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Bu tasarı yasalaşır ise çevremiz, doğamız ve zeytinlik alanlarımız talan edilecek. Meralarımız yok edilecek. Hayvansal üretimimiz ortadan kaldırılacak ve dışa bağımlılığımız artacaktır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar bu ülkede en çok önem verilen üretim alanlarından biri zeytinlik alanlarımızdır. Sözde Üretimi Destekleme Paketi'ni köy köy dolaşarak vatandaşlarımıza anlatacağız. Bu tasarının arkasında madenciler lobisi var. Bu gün altın madeni arayanlar, zeytinlikler sebebiyle işletme açamıyor. Bu kanun değişikliğinin temel nedeni ulus aşırı sermaye ve altın işletmeleridir" diye konuştu.

"ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN'DE DIŞA BAĞIMLI HALE GELİRİZ"

Düzenlemenin Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşması halinde, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı konusunda dışa bağımlı hale geleceğini aktaran Sındır, hükümetin şimdiye kadar bu yasa tasarısını 6 kez getirdiğini ancak kamuoyu tepkisiyle tasarının geri döndürüldüğünü ifade ederek, "Zeytin sevgi ve barıştır. Zeytin, atalarımızdan teslim aldığımız emanettir. Bu tasarı genel kuruldan geçerse bırakın torunlarımıza, çocuklarımıza bile yar olmadan yok olup gidecekler. Zeytin sahaları varlığının artırılması için çalışılması gerekirken, bu paketle zeytin alanları yok ediliyor. Türkiye'de bulunan tüm zeytin üreticileri tek yürek olmalıdır. Toplumsal muhalefet ile birlikte bu değişikliğe dur diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Paketin yasalaşması durumunda, çiftçiler ve köylülerin ortak malı olan mera alanlarının da ranta açılacağını vurgulayan Sındır sözlerini şöyle tamamladı: "Devletin görevi mera alanlarını koruyup geliştirmektir, hayvansal üretimde kaliteli yeşil yem ihtiyacını karşılamak üzere ıslah etmesidir. Oysa bu paketle mera alanları sanayi tesislerine açılacak. Köylünün ortak malı olan alanlar sanayi tesislerine teslim edilemez. Bu yapılanlar tesadüf değil. Bu ülkede sanayi tesisi yapılacaksa, Anadolu'da, bozkırda verimsiz, kıraç araziler var. Sanayi tesislerini gidin oralarda yapın. Zeytinliklerimizi, meralarımızı sanayi tesislerine açmanın kimseye faydası yok."

Haberler