Felçlilere Yeni Umut: Öğreten Eldiven

Washington Üniversitesi, St. Louis Tıp Okulu bilimcilerinin geliştirdiği cihaz, felç geçiren kişilerin ellerini yeniden kullanabilmesine yardımcı olacak.

Washington Üniversitesi, St. Louis Tıp Okulu bilimcilerinin geliştirdiği cihaz, felç geçiren kişilerin ellerini yeniden kullanabilmesine yardımcı olacak.

Felç geçiren kişilerin, önceki yeteneklerini geri kazanması oldukça zorlu bir süreç. Beyin zarar gördükten sonra kaybedilen yeteneklerin hatırlanması bazen yıllar alabiliyor. Washington Üniversitesi, St. Louis Tıp Okulu bilimcilerinin geliştirdiği yeni bir cihaz, felç geçiren kişilerin ellerini yeniden kullanabilmesine yardımcı oluyor. Ipsihand adı verilen cihaz, hastanın elinin beynin zarar görmeyen yarısından gelen sinyallerin yeniden yönlendirilmesi ile kontrol edilmesini sağlıyor. Bu işlem, elin üzerine geçirilen elektronik bir eldiven, başa takılarak beyin sinyallerini ölçen EEG başlığı ve sinyalleri artıran bir bilgisayar sayesinde gerçekleşiyor.

BEYNİN ZARAR GÖRMEYEN YARISINI KULLANARAK

Çalışmayı yürüten bilimcilerden Eric Leuthardt, “Bir beyin bilgisayar arayüzünün beynin zarar görmeyen yarısını kullanarak, kronik felç hastalarında anlamlı iyileşme sağlayabileceğini göstermiş olduk.” dedi.

HASTALAR GELİŞME KAYDETTİ

İnsan vücudunda sol taraftaki uzuvlar beynin sağ lobuyla, sağ taraftaki uzuvlar beynin sol lobuyla kontrol ediliyor. Ipsihand’i geliştiren ekip, bu bilgi doğrultusunda, felçli hastanın kullanamadığı elinin bulunduğu taraftaki beyin lobundan gelen sinyalleri bilgisayara aktaran bilimciler, bu sinyallerle elektronik eldiveni çalıştırdı.

Leuthardt “Buradaki amaç, beynin zarar görmemiş bölgesinin, hastanın felçli elini de kontrol etmesini sağlayacak yeni bağlantılar oluşturmak.” diyor. Yeni bağlantıların oluşturulabilmesi için Ipsihand başlığı, beyinden gelen eli açıp kapama sinyallerini algılıyor. Daha sonra bilgisayar bu sinyallerin gücünü artırıyor. Elektronik eldiven, içindeki el ile birlikte sinyaller doğrultusunda açılıp kapanıyor ve parmakları kıvırarak baş parmak ile işaret parmağının birleşmesini sağlıyor.
Araştırmacıların birlikte çalıştığı 13 hastadan 10’u hazırlanan programı tamamladı. Toplam 12 hafta boyunca, Günde 10 dakika ila 2 saat arasında alıştırma yaparak haftada 5 gün çalışan hastalar, toplam 57 puanlık motor beceri testinde ortalama 6,2 puanlık bir gelişme kaydetti. Leuthardt bu gelişmenin yaşam kalitesi bakımından anlamlı bir ilerleme olduğunu dile getiriyor.

Araştırmacılar, sinyal algılama teknolojisi geliştikçe cihazın da felçli hastalara yardım etme konusunda daha başarılı olacağını düşünüyor.

Haberler