İsraf Algılayıcılarla İsraf önlenebilecek

Zest Fresh, hangi ürünün ne kadar süre içinde bozulacağını belirlemek için algılayıcılarla geliştirdi.

Zest Fresh, hangi ürünün ne kadar süre içinde bozulacağını belirlemek için algılayıcılarla geliştirdi. Böylece tarladan markete kadar geçirdiği her aşamada takip edilen ürünlerin tazelik süresi net bir şekilde belirlenirken çok daha az ürün israf ediliyor. Bu durum masrafın azalmasını ve fiyatların ucuzlamasını sağlıyor.

Meyve ve sebzelerin önemli bir kısmı, henüz biz yemeye fırsat bulamadan buzdolablarında bozuluyor. Bu ürünlerin üzerine yazılan son tüketim tarihi ise her zaman doğru olmuyor. Bunun sebebi, tazeliğin bir çok farklı değişkenden etkilenmesi ve ürünlere yazılan tarihlerin sadece tahminlere göre belirleniyor olması. Zest Fresh adlı girişim, hangi ürünün ne kadar süre içinde bozulacağını belirlemek için algılayıcılarla geliştirdiği bir sistemi kullanıyor. Böylece tarladan markete kadar geçirdiği her aşamada takip edilen ürünlerin tazelik süresi net bir şekilde belirlenebiliyor. Her bir kasa ürüne özel olarak verilen bir ZIPR kodu, o kasadaki ürünlerin ne kadar taze olduğunu ve ne kadar soğutmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

İSRAF AZALIYOR, KARLILIK ARTIYOR

Satıcılar genellikle kendilerine gelen ürünlerin rafta en az 10 gün boyunca taze kalmasını bekliyor. Genel olarak tazeliğin 10 gün boyunca korunacağı varsayılarak gönderilen ürünlerin yüzde 33’ü 10 gün içinde bozuluyor ve çöpe atılıyor. Zest Fresh kullanan üreticiler ve toptancılar ise 10 gün boyunca taze kalma oranının yüzde 90’a kadar çıktığını belirtiyor. Böylece çok daha az ürün israf ediliyor. Bu durum masrafın azalmasını ve fiyatların ucuzlamasını sağlıyor.

Haberler