banner24
banner25

Yapay Zekayla Beyne Veri İndirilecek

Yapay zeka çalışmalarındaki son gelişmeler 2030 yılına kadar yapay zeka aracılığıyla beyne veri indirmenin mümkün olacağı görülüyor.

Yapay Zekayla Beyne Veri İndirilecek

Yapay zeka çalışmalarındaki son gelişmeler 2030 yılına kadar yapay zeka aracılığıyla beyne veri indirmenin mümkün olacağı görülüyor.

03 Temmuz 2017 Pazartesi 19:56
Yapay Zekayla Beyne Veri İndirilecek

Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz sahneler gerçek hayatta karşımıza çıkmaya devam ediyor. Beyin ve makine arasındaki ilişki, çalışmalara bakıldığında zannettiğinizden de yakın bir dönemde başlaması bekleniyor.

Yapay zeka alanındaki son atılımlarla söz konusu hayat tavsiyelerinin etkenlerini birleştirmek, bizi git gide süper insana doğru yaklaştırıyor. Alexa ve Siri gibi sesli kişisel asistanlardan, yüz tanıma teknolojisiyle para gönderme yazılımlarına kadar, insanların hayatı kolaylaştırmak için makinelere güvendiği bir noktaya ulaşmış durumda. Bilimin bir yapay zekalar için bir sonraki hedefi ise insan beyni olacak.

Elon Musk da dahil olmak üzere bilinen girişimciler, beyin-makine arayüzünü kurmak için düşündüğümüzden çok daha erken davranıp, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarıyla bir araya geldi. Ana hedef ise zeka gelişimi için beyin implantları vasıtasıyla zayıf bilişsel yetenekleri onarmak. Son zamanlarda bu alanda yayınlan 150 araştırma makalesine göre konuşan Duke Üniversitesi’inden akademisyen Mikhail Lebedev, 2030 yılına kadar yapay zeka aracılığıyla beyne veri indirmenin mümkün olacağı görüşünde.

Lebedev'in odak noktası ise, tamamen beynin içine gömülebilen bir cihaz geliştirmek. Bir güç kaynağı ve kablosuz iletişim sistemi oluşturmak ise Elon Musk'un da üzerinde çalıştığı önemli dönüm noktalarından birisi. Musk, bilimkurgu taraftarlarının "sinir ağı" olarak adlandırdıkları şeyin gerçekleşmesi adına ve biyolojik yapay zekanın varlığı için Neuralink şirketini kurup çalışmaları başlatmıştı. Firma, dört yıl içinde felç ve kanser gibi beyin travmalarına sebep olan hastalıkları yapay zekayla tedavi etmeyi amaçlıyor.

Braintree firmasının kurucusu Bryan Johnson ise parkinson gibi sinirsel hastalıkları yok etmenin peşinde. Küçük bir yonga şeklindeki cihazı geliştirmek için 100 milyon dolardan fazla fon ayırdı. Bilim insanları, sinirsel kodlar bilgisayarlar tarafından yazılmadan önce nöronların nasıl işlediği ve etkileşime girdiğine ilişkin çok daha fazla araştırma yapmak zorunda. Ancak günümüz girişimcileri sayesinde tüm bu süreç hız kazanıyor.

Teknolojinin tamamen beyne yerleştirilebilir cihazlar geliştirmesi, yapay zekanın hafızayı güçlendirmesinin ardından kısa vadeli atılımlarla yepyeni bir dünyanın kapısını aralanacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.