banner24
banner25

"Türkiye Süt İçmiyor"

Her sene 21 Mayıs günü, 'Dünya Süt Günü' olarak kutlanıyor. Bu günle, sütün hayatımızdaki yerinin altı bir kez daha çiziliyor. "Ne kadar süt içmeli", "çocuklar ve süt", "süt'ün faydaları" gibi konular yeniden gündeme geliyor.

"Türkiye Süt İçmiyor"

Her sene 21 Mayıs günü, 'Dünya Süt Günü' olarak kutlanıyor. Bu günle, sütün hayatımızdaki yerinin altı bir kez daha çiziliyor. "Ne kadar süt içmeli", "çocuklar ve süt", "süt'ün faydaları" gibi konular yeniden gündeme geliyor.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 23:00
"Türkiye Süt İçmiyor"

Her sene 21 Mayıs günü, 'Dünya Süt Günü' olarak kutlanıyor. Bu günle, sütün dünyada, hayatımızdaki yerinin altı bir kez daha çiziliyor. "Ne kadar süt içmeli", "çocuklar ve süt", "süt'ün faydaları nelerdir" gibi konular yeniden gündeme geliyor. Türkiye, dünyada süt üretiminde ilk 10 üretici içinde yer alıyor. Buna rağmen Türkiye'de süt içme oranları, Avrupa ülkelerine nazaran oldukça düşük seviyede. Türk halkı, Avrupa ülkelerinin neredeyse dörtte biri kadar süt içiyor.

Süt tüketimi konusunda araştırma yapan Euromonitor 2016 verilerine göre, süt tüketiminde Türkiye'de halâ büyük sıkıntılar olduğunu ortaya çıktı. Verilere göre, dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu bölge Kuzey Avrupa ülkeleri. İrlanda, Estonya, İngiltere, Finlandiya ve İzlanda'da kişi başına içme sütü tüketiminin yıllık 100 litrenin üzerinde olduğu vurgulanıyor.

Kişi başına süt içme verilerine göre, İspanya'da 80 litre, Fransa'da 50 litre, İtalya'da 43 litre düzeyinde gerçekleşti. Türkiye'de ise yıllık kişi başına düşen süt tüketimi 25 litre dolayında. Verilere göre Türk halkı günde ortalama yalnızca 69 gram süt tüketiyor. Türk halkı ayda yalnızca 5 bardak süt içiyor.

ÇOCUKLARIN KEMİK VE BEYİN GELİŞİMİ

Çocukların kemik ve beyin gelişimi, büyüme hormonlarına etkisi, yaşlılık döneminde ise kalsiyum kaynağı olarak vazgeçilmez olan sütün günlük beslenmde önemli bir yer olması gerektiğini aktaran Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, sütün son derece önemli bir protein kaynağı olduğunu vurguladı.

21-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Süt Etkinlikleri Haftası kapsamında toplumda sütün önemi konusunda farkındalık yaratılması gerektiğine değinen Prof. Dr. Murat Baş, "Çocukların fiziksel ve beyinsel gelişiminde protein son derece önemlidir. Yüksek kalitede, gerçek protein içeren süt, her gün tüketilmelidir. Sütün içinde bulunan proteinler diğer yiyeceklerde bulunan proteinden daha yüksek kalitededir. Süt, en sağlıklı protein kaynağı olan gıdaların başında gelir" dedi.

Sütün aynı zamanda magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi diğer bir çok minerali de içinde barındırdığını ifade eden Baş, "Süt ürünleri proteinleri aynı zamanda yağsız vücut kitlesini arttırma ve obeziteyi azaltma aracılığıyla dolaylı yoldan metabolik sağlığı iyileştirmekte" diye konuştu.

Son Güncelleme: 20.05.2017 23:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.