banner24
banner25

Şişmanlık Ölüm Riskini 12 Kat Arttırıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 yılı verilerine göre, dünyada 600 milyon obez ve 1.9 milyar aşırı kilolu insan yaşıyor. Türkiye'de de maalesef durum hiç iç açıcı görülmüyor.

Şişmanlık Ölüm Riskini 12 Kat Arttırıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 yılı verilerine göre, dünyada 600 milyon obez ve 1.9 milyar aşırı kilolu insan yaşıyor. Türkiye'de de maalesef durum hiç iç açıcı görülmüyor.

11 Haziran 2017 Pazar 01:12
Şişmanlık Ölüm Riskini 12 Kat Arttırıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 yılı verilerine göre, dünyada 600 milyon obez ve 1.9 milyar aşırı kilolu insan yaşıyor. Türkiye'de de malesef durum hiç içaçıcı görülmüyor. 2010 yılında yapılan TURDEP çalışmasına göre, Türk toplumunun üçte ikisi obez ya da fazla kilolu. Dünya'da meydana gelen ölüm nedenlerinin beşinci sırasında obezite ve fazla kilodan kaynaklandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, olması gerekenden iki kat ve üzerinde kilolu olan kişilerde ölüm riskinin sağlıklı kiloda olan kişilere göre 12 kat arttığını söyledi.

OBEZİTE BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLUYOR

Aşırı şişmanlık ve obezite birçok hastalığa sebep oluyor. Bunlar arasında, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, inme, prostat, meme ve kolon başta olmak üzere birçok kanser türü, osteoartrit, Tip 2 diyabet, gastroözafagial reflü, safra kesesi hastalıkları, uyku apnesi ve solunum yetmezliği gibi hastalıklar yer alıyor.

Obezite, tek başına yarattığı sorunların yanısıra, ölüm ile sonuçlanabilecek bir çok hastalık açısından da risk oluşturuyor. Vücutta bulunan fazla yağın özellikle bel çevresinde birikmesinin hastalık riskini arttırmada daha etkili olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci, bel bölgesinde biriken yağların iç organlara daha yakın olduğundan, organların yağ ile kaplanarak metabolik açıdan riskin artmasına neden olduğunu kaydetti.

BEL ÇEVRESİ ÖNEMLİ

Bekmezci, bu nedenle bel çevresi ölçümünün kadınlarda 80 santimetrenin, erkeklerde ise 94 santimetrenin altında olması gerektiğine dikkat çekti.

Aşırı ve yanlış beslenmenin yanısıra fiziksel aktivite yetersizliğinin dünya genelinde obezite salgınının en önemli nedeni. Egzersiz ve hareketli bir yaşam sürmek fazla kilonun önlenmesinde ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmada gerekli. Obezite ile ilişkisi olduğu belirlenen 300'den fazla farklı gen bulunduğunu aktaran uzmanlar, genetik olarak yağlanmaya müsait yapısı olan kişilerin, aynı zamanda yanlış besleniyor ve hareketsiz bir yaşam sürüyorlarsa kilo almalarının ve obeziteye yakalanmalarının kaçınılmaz olduğunu aktardı.

Uzmanlar, aşırı kilo ve obeziteye karşı dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Kilo problemi ile yüzleşerek harekete geçilmesi gerektiğini gösteren ilk işaret, beden kitle indeksi (BKI). BKI'ni tespit edebilmek için kilo ölçümü, boy ölçümünün karesine bölünmesi gerekli. Ortaya çıkan sonuç 20 - 25 arasındaysa normal beden ağırlığında, 25 - 30 arasındaysa hafif kilolu, 30 ve üzerindeyse çeşitli derecelerde obezite sınırlarında olunduğu ortaya çıkıyor. BKI ölçümüyle vücut yağ oranları birlikte değerlendirilmelidir. Bunun için profesyonel görüşüne ihtiyaç duyulur. Çözüm için öncelikle bir sağlık muayenesinden geçilmesi gerekli. Kilo almaya neden olan etkenler araştırılarak, aile öyküsü, yaşam tarzı incelenmelidir. Beslenmeyle ilgili konularda da yol haritası belirlenmelidir."

KALICI KİLO VERMEK İÇİN UZMAN DESTEĞİ ALINMALI

Uzmanlar, obezite tedavisi için temelin diyet ve egzersiz olduğunu belirtiyor. Ancak bir çok kişi yediklerinden ödün vermeyerek, hareket etmedikleri için uzun vadede kilo verme hedefine ulaşmakta zorluk yaşıyor. Bu noktada hatalı diyet ve kilo verme yöntemleri ile insanların aklı karışıyor. Uzmanlar bu nedenle, kalıcı ve sağlıklı kilo vermek için mutlaka uzman kontrolünde kişiye özel bir zayıflama programı uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.