banner24
banner25

Ramazan'da Diş Bakımını İhmal Etmeyin

Ramazan ayında diş bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Sibel Seven, oruç tutan vatandaşlara, ağız ve diş bakımıyla ilgili önemli hatırlatmalarda bulundu.

Ramazan'da Diş Bakımını İhmal Etmeyin

Ramazan ayında diş bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Sibel Seven, oruç tutan vatandaşlara, ağız ve diş bakımıyla ilgili önemli hatırlatmalarda bulundu.

03 Haziran 2017 Cumartesi 10:45
Ramazan'da Diş Bakımını İhmal Etmeyin

Ramazan ayında diş bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Sibel Seven, oruç tutan vatandaşlara, ağız ve diş bakımıyla ilgili önemli hatırlatmalarda bulundu. Diş plağı oluşumuna karşı, iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini aktaran Dr. Seven, "Ara yüz temizliği ve gerekirse antiseptik gargara veya tuzlu su ile gargara yapılmalı" diye konuştu.

Ramazan ayında beslenme kadar ağız bakımı da oldukça önemli. Diş Hekimi Sibel Seven, dişlerin, fırçalamanın yanında, tükürük salgısı tarafından da korunduğunu belirterek, sahur ve iftar arası oruç tutanların dişlerini fırçalayamaması ve birşeyler yiyip içememesi nedeniyle tükürük salgılarında yaşanan azalmadan dolayı diş plağı oluşumunun artabileceği uyarısında bulundu. Dr. Seven, şu uyarılarda bulundu:

"İFTAR VE SAHUR SONRASI DİŞLER MUTLAKA FIRÇALANMALI"

"İftar ve sahur sonrası mutlaka dişler fırçalanmalı. Ara yüz temizliği yapılmalı. Gerekirse antiseptik gargara veya tuzlu su ile gargara yapılmalı. Ramazan'da ağızda görülen en büyük sorun ağız kokusu. Ağız kokusuna da ağızda bulunan mevcut çürük ve tartar varlığı, solunum yolları enfeksiyonları, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi nedenler sebep olabilir. Açlık da ağız kokusunu tetikler. Öncelikle ağız kokusuna yol açabilecek sistematik rahatsızlıklar çözülmeli, çürük ve tartarlar ortadan kaldırılmalıdır.

Günlük ağız temizliği iftar ve sahurdan sonra mutlaka yapılmalıdır. Dişler en az 2 dakika fırçalanmalı, ara yüz temizliği yapılmalıdır. Sıcak havalardan dolayı soğuk ve asitli içeceklere çok ihtiyaç duyarız. Fakat bunlar mide ve boğaz enfeksiyonuna neden olabileceğinden ağız kokusunu arttırır. O nedenle bunlardan uzak durulmalı. Şekerli ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durulmalı. Diş fırçalamak çok önemlidir. Ağız kokusunu yüzde 80 oranında önler. O nedenle dişler mutlaka fırçalanmalı. Antiseptik veya tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Sahur sırasında maydanoz ve nane tüketimi bir yandan sindirime yardımcı olurjen, bir yandan da ağızda hoş bir tat bırakır. Antibakteriyel etkisi nedeni ile yeşil çay tüketilebilir. Ağız kuruluğu çok fazla ise sahurdan sonra ağız bakımı yapılarak, yatmadan önce suni tükürük jelleri kullanılabilir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.