banner24
banner25

Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Erken tanı ile meme kanseri tedavisindeki başarı oranının yüzde doksanı geçti”

Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş ile özel bir röportaj gerçekleştirdik

Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Erken tanı ile meme kanseri tedavisindeki başarı oranının yüzde doksanı geçti”

Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş ile özel bir röportaj gerçekleştirdik

22 Kasım 2022 Salı 16:51
Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Erken tanı ile meme kanseri tedavisindeki başarı oranının yüzde doksanı geçti”

Zümre Arıcan Alıcıkuş kimdir?

İnsanların hayatının en zor günlerinde yanında olan, hayatını mesleğine, hastalarına ve öğrencilerine adamış bir doktorum. Aynı zamanda eş, anne ve canlı dostuyum. Enerjimi sevdiklerime ve mesleğime olan tutkuma borçluyum. Her gün insanlar için daha iyi ne yapabilirsin, onların hayatını nasıl güzelleştirebilirsin Zümre diyerek güne başlıyorum. Sevdiğiniz mesleği hayatınıza entegre etmek ve sevdiklerinizin de gücünü, desteğini her zaman yanınızda hissetmek zorlu meslek yolculuğunda en önemli motivasyon kaynağı bence. En azından ben enerjimi, pozitifliğimi, sonuna kadar gitme ve yeniden deneme gücümü bundan alıyorum. Kanser tedavi sürecinde hastaların yanında olan Radyasyon Onkolojisi uzmanı olarak bilgi, tecrübe, merak, gelişim önemli olduğu gibi insan hayatına dokunmak da önemli. Tam da bu nedenle radyasyon onkolojisi alanı da dahil olmak üzere tıbbın tüm alanlarında hizmet veren profesör doktorların etik ve insani değerleri ardından gelen yeni meslektaşlarına aktarmayı unutmaması ve iyi birer örnek olmaları gerektiğine inanmaktayım

Radyasyon onkolojisi hakkında bilgi alabilir miyiz?

İyonizan radyasyon kullanılarak kanserli dokuların bulundukları yerlerde tedavi edilmesine “radyoterapi” denilmektedir. Kanserli hasta tedavisi ve tedavi işlemlerinde kullanılan radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki fiziksel, biyolojik ve tıbbi sürecini araştıran tıbbi klinik bilim dalına “radyasyon onkolojisi” deniliyor. Sadece kanser hastalarıyla birebir çalışan bir bilim dalı olması radyasyon onkolojisinin onkoloji alanındaki değerini ve önemini arttırmaktadır. İnsanlar kanseri konuşmaktan korktuğu gibi radyasyon onkolojisinden de korkuyor. Aslında korkulması gereken bu konuların yeterince konuşulmaması ve bilinmemesi. Kanserle mücadelede kazanan taraf olmak için hastalıktan korkmalı ve farkında olmalıyız. Çünkü tüm meslektaşlarımın da dediği gibi erken tanı hayat kurtarır. Erken tanıda en önemli adım ise bireylerin hastalıkla ilgili farkındalıklarını arttırmaktan geçer.

Geçtiğimiz ay meme kanseri farkındalık ayıydı. Okuyucularımızın bilinçlenmesi kendileri ya da sevdiklerini koruyabilmesi için dikkat etmesi gerekenler neler?

Her sekiz kadından birinde görülen meme kanseri aynı zamanda dünyada en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseriyle ilgili dikkat çeken birçok veri olsa da hepimizin aklından çıkartmaması gereken bilgi erken tanı ile meme kanseri tedavisindeki başarı oranının yüzde doksanı geçtiği gerçeğidir. Kendimiz ve sevdiklerimiz için odaklanmamız gereken en önemli veri budur. Tam da bu nedenle meme kanseri nedir, meme kanseri belirtileri nedir gibi konuları sadece belirli dönemlerde değil, her zaman konuşmalıyız. Bence hastalıklardan korktuğumuz için konuşmadığımız ya da öğrenmek istemediğimiz belirtiler aslında bizim dostumuzdur. Bu yüzden meme kanseri başta olmak üzere tüm kanser türlerinde bilinçli olmak ve vücudumuzun gönderdiği sinyalleri doğru okumak kanserle mücadelemizde bir adım belki de iki adım öne geçmemizi sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:
Zümre Arıcan Alıcıkuş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.