banner24
banner25

'Obezite Kanser Oluşumunu Tetikliyor'

Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgün Akgül, obezitenin (aşırı şişmanlık) kanser hastalıklarını tetiklediğini söyledi.

'Obezite Kanser Oluşumunu Tetikliyor'

Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgün Akgül, obezitenin (aşırı şişmanlık) kanser hastalıklarını tetiklediğini söyledi.

19 Temmuz 2017 Çarşamba 01:49
'Obezite Kanser Oluşumunu Tetikliyor'

Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgün Akgül, obezitenin (aşırı şişmanlık) kanser hastalıklarını tetiklediğini söyledi. Akgül, "Obezite, günümüzde her yaşta görülen ve hayatı tehdit eden bir hastalık haline geldi. Dünyada 1,1 milyar insan aşırı kilolu ya da obezite hastası.'' diye konuştu.

Obezite ile birlikte insanların genel sağlık durumlarının daha da kötüye gittiğini ifade eden Akgül, vücut ağırlığı ile vücut yağ oranının artmasının, hormonal dengeleri bozduğunu, bazı kanser türleri de dahil olmak üzere, hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği ve inme gibi bir çok kronik hastalığa neden olduğunu kaydetti.

"KANSER OLUŞUMUNU TETİKLİYOR"

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan çalışmalarda, yetişkin insanların yüzde 36'lık bölümünün obezite hastası olduğunun belirlendiğini dile getiren Akgül, "Türkiye'de ise bu oran yüzde 31,2 düzeyindedir. Obezite hastalığının yüksek oranda görülmesi, bilim insanlarını, çağımızın en önemli ölüm nedenlerinden biri olan kanser ile ilişkisini çözmeye yönlendirdi. Kanserden ölen erkeklerin yüzde 14'lük kısmı, kadınların ise yüzde 20'lik bölümünün obez olduğu belirlendi.

Amerikalılar'ın yalnızca yüzde 25'i obezite ile kanser arasında güçlü bir ilişki olduğunu biliyor. Ülkemizde ise bu oran çok daha düşük seviyede. Obezite erkeklerde, rektum, kolon, mide, pankreas, safra kesesi, böbrek, prostat kanserleri riskini, kadınlardaysa, kolon, mide, safra kesesi, böbrek, rahim, meme, yumurtalık ve serviks kanseri riskini arttırıyor.

Hareketsiz yaşam, fast food yemek tarzı, aşırı yağlı beslenme ve stresli yaşamın tetiklediği obezite hastalığı, vücutta aşırı artan yağ hücreleri hormonal dengeyi bozarak kanser oluşumunu tetikler.'' şeklinde konuştu.

MÜCADELE ŞART

Obezite hastalığı ile mücadelenin şart olduğunu aktaran Dr. Akgül, ''Her sene dünyada milyonlarca insan kansere yakalanıyor. 2020 yılında dünya çapında kanserlerin obezite kaynaklı olanlarının yüzde 50'ler düzeyine varacağı tahmin ediliyor. Bu riski azaltmak için obeziteyle mücadele şart. Halkımızın obezite hakkında bilinçlendirilmesi gerekiyor. Obezite tedavisine, uygun diyet ve egzersiz ile başlanmalı. Yeterli kilo kaybı sağlanamayan hastalarda ise vakit kaybetmeden cerrahi tedaviye geçilmeli. Ülkemizde ve Avrupa'da en çok uygulanan yöntem tüp mide ameliyatı. Bu ameliyatla, gıda alımı kısıtlanmakta ve kontrollü kilo kaybı sağlanarak hastalar sağlığına kavuşmaktadır.'' şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.