banner24
banner25

Google Brain Hastalıkları Önceden Tahmin Edecek

Google Brain adı verilen yapay zeka araştırma projesi kapsamında hastaneler ile birlikte yürütülen ortak çalışma sonrası hastalıkların önceden tahmin edilmesi mümkün hale gelecek.

Google Brain Hastalıkları Önceden Tahmin Edecek

Google Brain adı verilen yapay zeka araştırma projesi kapsamında hastaneler ile birlikte yürütülen ortak çalışma sonrası hastalıkların önceden tahmin edilmesi mümkün hale gelecek.

22 Mayıs 2017 Pazartesi 13:37
Google Brain Hastalıkları Önceden Tahmin Edecek

Google Brain adı verilen yapay zeka araştırma projesi kapsamında hastaneler ile birlikte yürütülen ortak çalışma sonrası hastalıkların önceden tahmin edilmesi mümkün hale gelecek. Dünyanın en büyük arama motorları arasında yer alan ve Google Chrome, Google Harita, Google Play ve Google Earth gibi birçok hizmeti başarı ile kullanıcılara sunan Google, sağlık alanında da dev bir adım atıyor.

Görülen belirtilerle ilgili genellikle Google’da yapılan aramalar ile hastalığın ne olduğunu saptamaya çalışmak hem endişe seviyesinde yükselmeye sebep oluyor hem de yanlış teşhisten ötürü sorunun çözülmemesi sağlanabiliyor. Üstüne üstlük bu aramalar çoğunlukla bir sağlık personeline gidilmesini engelliyor.

YAPAY ZEKÂ PROJESİ

Teknoloji şirketinin Google Brain adlı araştırma projesi, Stanford, UC San Francisco ve Chicago Üniversitesi tıp fakülteler ile ortak olarak yürütülüyor. Tıbbî verileri inceleyerek insanların sağlığı hakkında bilgi alan ve gelecekte ihtiyaç duyabilecekleri şeyleri tahmin edebilen bu yapay zeka projesi, makine öğrenimi teknolojisinden faydalanıyor.

Proje, hayatî tehlikeye sebep olabilecek hastalıklardan belirli semptomlara kadar her şeyin önceden bilinebilmesini hedefliyor. Google, proje ile ilgili incelenen tıbbî kayıtların tamamen anonim olduğunu ve kimsenin kişisel bilgileriyle ilgili gizlilik ihlâli olmadığını belirtti.

Google, bu sistem için geçen ay duyurduğu GAN (Generative Adversarial Network) çalışmasını kullanıyor.

Bundan üç yıl önce bulunan ve yapay zekanın, sisteme dışarıdan veri girişi yapılmadan çalışmasını sağlayan bu teknik, yapay zekada büyük bir sıçrama anlamına geliyor.

Nöral ağlara dayalı olan bu sistemde beynin işleyişine benzer bir yolla öğrenme söz konusu. Bu ağlarla; bilgideki konuşma, görüntüler veya metin içerisinde belirli kalıpların ayırt edilebilmesi sağlanıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.