banner24
banner25

Ege'nin Bu Otları Ömrü Uzatıyor

Otları ile meşhur olan Ege mutfağında şifa kaynağı olan otlar, gerek yemek olarak, gerekse salatalarda bolca kullanılıyor. Vitamin ile mineral açısından oldukça zengin olan bu doğal bitkilerin hem ömrü uzattığı, hem de metabolizmayı düzene soktuğu belirtildi.

Ege'nin Bu Otları Ömrü Uzatıyor

Otları ile meşhur olan Ege mutfağında şifa kaynağı olan otlar, gerek yemek olarak, gerekse salatalarda bolca kullanılıyor. Vitamin ile mineral açısından oldukça zengin olan bu doğal bitkilerin hem ömrü uzattığı, hem de metabolizmayı düzene soktuğu belirtildi.

31 Mayıs 2017 Çarşamba 17:35
Ege'nin Bu Otları Ömrü Uzatıyor

Otları ile meşhur olan Ege mutfağında şifa kaynağı olan otlar, gerek yemek olarak, gerekse salatalarda bolca kullanılıyor. Vitamin ile mineral açısından oldukça zengin olan bu doğal bitkilerin hem ömrü uzattığı, hem de metabolizmayı düzene soktuğu belirtildi. Ege'de en çok tüketilen şifalı bitkiler arasında, deniz börülcesi, ebegümecişevketi bostan, Arapsaçı, ısırgan, radika, cibez, turp otu ve kuzukulağı ilk sıralarda geliyor. Diyetisyen Fatma Baysal, bu otların ilkbahar aylarında en taze, en bol ve en lezzetli olduğu dönemde olduğunu söyledi.

ŞİFALI BİTKİLER

Ege Bölgesi'nde yetişen ve yenilen bir çok ot çeşidi bulunuyor. Bu bitkilerden her biri vücuda farklı yararlar sağlıyor ve uzmanlar bunların tüketilmesini öneriyor. Uzmanlar, otlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Ebegümeci, sarmaşık, hindiba, ısırgan, gelincik, şevketi bostan, kuş otu, labada, radika, sinirotu, kuşkonmaz, deniz börülcesi, turp otu, arapsaçı, yabani kuşkonmaz ve hardal otu gibi birçok ot türü Ege Bölgesi'nde dağlar ve tarlalardan toplanıyor. Genel olarak baktığımızda Ege otlarında C vitamini, çinko ve magnezyum gibi vitamin ve minerallerin zengin, anti oksidan içeriklerinin yüksek, idrar söktürücü ve sindirmeye yardımcı özellikleri bakımından da güçlü olduklarını görüyoruz. Kendiliğinden yetişen ve uğraş gerektirmeyen bu otlar, doğallık ve özellikleri ile kesinlikle tavsiye edilmektedir."

ÖMRÜ UZATAN BİTKİLER

Uzmanlar, daha uzun ve sağlıklı bir yaşamın tıp bilimlerinin üzerinde çalıştığı en önemli konulardan biri olduğunu ifade ederek, hücre yaşlanmasını belirleyen etmenin, kromozomlarımızda bulunan telomer adı verilen kuyruklarının uzunluğu olduğunun düşünüldüğünü vurguladı. Uzmanlar, "Yani bu telomerler uzadığı oranda hücreler daha geç yaşlanıyor. Çalışmalar, beslenmenin, telomer uzunluğu ile doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi. Özellikle Akdeniz Diyetiyle beslenen bireylerde bu telomerlerin daha uzun olduğu görülmüştür" şeklinde konuştu.

Ege Bölgesi'nde bol miktarda tüketilen ve lezzetleri ile öne çıkan bazı bitkiler ile özellikleri şu şekilde:

Şevket-i bostan

Vitamin ve mineral açısından zengin bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırırken, bağırsakları da çalıştırır. İdrar söktürücüdür. Safra salınımını artırıcı ve iştah açıcı etkisi bulunur.

Radika

Radika, besleyici değeri yüksek bir ottur. Vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatırken öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliği de vardır.

Isırgan otu

Isırgan otu, folik asit, C ve A vitamini, karetenoid ve lutein içermektedir. Anti oksidan açısından güçlüdür. Ödem atıcı etkisi bulunmasıyla zayıflama diyetlerinde de kullanılır. Obeziteyi azaltıcı etkisi vardır.

Deniz börülcesi

Deniz börülcesi, potasyum, sodyum, iyot, magnezyum, kalsiyum, kükürt, demir, fosfor, çinko ve bakır mineralleri bakımından oldukça zengindir. Kalorisi düşük olmakla birlikte doyurucu özelliği ise yüksektir. Bu nedenle zayıflama diyeti yapanlara bunu tüketmeleri tavsiye edilir.

Sarmaşık Otu

Afrodizyak etkisi ile bilinen sarmaşık otu, aynı zamanda kalp damar hastalıklarını önleme, damar yapısını koruma ve damarda plaklaşma oluşumunu engelleme gibi etkileri tespit edilmiştir. Sarmaşık otu aynı zamanda kalp damar hastalıklarına da iyi gelir.

Ebegümeci

Hem C vitamini hem de anti mikrobiyal etkisi sayesinde enfeksiyon durumlarında bağışıklık artırıcı özelliği vardır. Diş çürüklerinin oluşmasını engellediği biliniyor. Bağırsakların çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.