banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Diyabet'te Yeni Umut: Brokoli

Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, tip 2 diyabet hastaları için yeni bir umut oldu.

Diyabet'te Yeni Umut: Brokoli

Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, tip 2 diyabet hastaları için yeni bir umut oldu.

19 Haziran 2017 Pazartesi 18:34
Diyabet'te Yeni Umut: Brokoli

Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, tip 2 diyabet hastalalığı için yeni bir umut oldu. Diyabet diyeti ve diyabet tedavisi için yapılan araştırmaya göre, tip 2 diyabet hastası olan obez bireyler için brokoli tüketiminin, diyabeti yavaşlatabileceği hatta ortadan bile kaldırabileceği belirtildi. Diyabet nedenleri, diyabet beslenme, diyabet belirtileri ve tip 2 diyabet'e neden olduğu düşünülen 50 gen ile ilgili araştırma yapan bilim insanları, brokoli, kabak ve Brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunan sülforafan adlı bileşeni kullandı. Elde edilen sonuçlara göre sözkonusu sebzelerde bulunan sülforafan, bu genlerin etkisini ortadan kaldırabiliyor.

OBEZ KİŞİLERE VERİLDİ

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, obez olan kişilere, konsantre brokoli tomurcuğu formundaki sülforafan verildi. Daha sonra hastaların meta bolizmalarının, glikoz seviyelerini kontrol etme becerisinin arttığı ve glikoz üretimini azalttığı fark edildi. Bu ikisinin diğer sağlık sorunlarına da neden olan diyabetin iki belirtisi olduğu biliniyor. Diğer hastalıklar arasındaysa, sinir zedelenmesi, koroner kalp hastalığı ve körlük var.

"ARAŞTIRMA OLDUKÇA HEYECAN VERİCİ"

İsveç'te bulunan Göteborg Üniversitesi'nde görevli araştırmacı Anders Rosengren, yapılan bu araştırmanın oldukça heyecan verici olduğunu ve tip 2 diyabet tedavisi için yeni ihtimaller sunduğunu dile getirdi.

300 MİLYON HASTA İÇİN UMUT OLABİLİR

Diyabet hastalığının en yaygın türü olan tip 2 diyabet, dünya genelinde 300 milyondan fazla insanı etkiliyor. Tip 2 diyabeti olan obezlerde, karaciğerde fazla yağ, vücudu insülin hormonuna karşı daha hassas hale getiriyor. Buda karaciğerin kan şekeri seviyesini düzenlemesini güçleştiriyor.

Tip 2 diyabet hastası olan kişilerin genelde beslenme alışkanlıklarını değiştirerek, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaları tavsiye ediliyor. Rosengren de, "Tip 2 diyabet sözkonusu olduğunda, hayat tarzında değişiklik, olmazsa olmazlar arasında. Ancak genelde ilaç kullanımı da gerekli" dedi.

İLAÇ İÇİN ALTERNATİF HEDEFİ

Araştırmacıların yeni hedefi, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaca alternatif bulmak. Bilim insanları, ilaç bileşenlerini inceleyerek, hastalığı ortadan kaldırma olasılığı en yüksek olan bileşeni bulmaya çalıştı. Sonuçta sülforafan en yüksek çıktı. 12 hafta süreyle, tip 2 diyabet hastası olan 97 hastaya günlük olarak toz halinde konsantre brokoli tomurcuğu verildi. Verilen doz normalde brokoliden bulunanın 100 katı kadar oldu. Obez olmayan kişilerde sülforafanın herhangi bir etkisi olmadı. Ama obezlerde elde edilen sonuç oldukça önemli. Rosengren, "Araştırma ekibinin bir sonraki amacı, tip 2 diyabet oluşmadan ortadan kaldırmak amacıyla prediyabeti olan kişilerde sülforafanın etkilerini araştırmak olacak" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.