banner24
banner25

Danimarka Bisiklet Trafiğine Çare Arıyor

Dünyada bisikletin en yaygın kullanıldığı ülkelerden biri olan Danimarka, artan bisiklet trafiği için yeni projeler geliştiriyor.

Danimarka Bisiklet Trafiğine Çare Arıyor

Dünyada bisikletin en yaygın kullanıldığı ülkelerden biri olan Danimarka, artan bisiklet trafiği için yeni projeler geliştiriyor.

09 Haziran 2017 Cuma 16:14
Danimarka Bisiklet Trafiğine Çare Arıyor

Dünyada bisikletin en yaygın kullanıldığı ülkelerden biri olan Danimarka, artan bisiklet trafiği için yeni projeler geliştiriyor. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da o kadar çok bisiklet varki, belediye bisiklet trafiğine çözüm bulmak için yollara tabela yerleştiriyor. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen uygulamayla şehrin toplam 390 kilometre uzunluğunda olan korumalı bisiklet yollarının stratejik noktalarına, trafik durumunu bildiren elektronik tabelalar yerleştiriliyor.

Kopenhag Şehri Teknoloji ve Çevre Departman Başkanı Morten Kabell, artan bisikletli sayısı için erişilebilirliğin arttırılması gerektiğini belirtti. Pekçok noktada bisiklet yolu için mücadele etmek zorunda kalındığını aktaran Kabell, "Yeni bilgi ekranlarıyla birlikte bisikletlilere şehirdeki en az kalabalık rotaları göstermeyi amaçlıyoruz" ifadelerine yer verdi.

KOPENHAG'IN YÜZDE 41'İ BİSİKLET KULLANIYOR

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da geçtiğimiz sene yapılan bir araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 41'inin günde ortalama 1,4 milyon kilometrelik yolu bisikletler ile katederek işe veya okula gittiği ortaya çıktı. Kopenhag'da şehir merkezinin trafiğinin yüzde 32'lik kısmını bisikletliler oluşturdu.

Yapılan araştırmada, Danimarkalı milletvekillerinin yüzde 63'ünün de ulaşım aracı olarak bisikletleri kullandığı belirtildi. Kopenhag'da geçtiğimiz sene ilk kez şehir merkezine giren bisiklet sayısı, trafiğe katılan otomobil sayısını da geride bıraktı. 1970 yılında şehir merkezinde 100 bin bisiklete karşılık 340 bin adet otomobil var iken, 2016 yılında bir gün içinde şehir merkezine giren bisiklet sayısı ortalama 265 bin 700, otomobil sayısıysa 252 bin 600 olarak kayıtlara geçti.

YOLLARIN DAHA ÇOK BİSİKLET DOSTU HALİNE GETİRİLMESİNE ÇALIŞILIYOR

Kopenhag'lı yöneticiler, şehirdeki yolları daha fazla bisiklet dostu haline çevirmek için çabalıyor. Kopenhag şehrinde son 20 yıl içinde bisiklet trafiği yüzde 68 oranında arttı. 2005 yılından bu yana şehrin bisiklet alt yapısını geliştirmek için 1 milyar Danimarka Kronu (530 milyon lira) harcanmış olmasına rağmen, bisiklet trafiği sıkışıklığı her geçen gün artmayı sürdürüyor.

Kopenhag Belediyesi'nin önümüzdeki 8 yıl boyunca 1,1 milyar ile 1,8 milyar Danimarka Kronu (590-960 milyon lira) bütçe ile bisiklet yolu önceliği planı mevcut.

2025 yılında günlük bisiklet trafiğinin yüzde 25 düzeyinde artacağı, bu artışın kalabalık saatlerde yüzde 36'lık oaranı bulabileceği kaydediliyor. Kopenhag'daki bazı bisiklet yolları şimdiden kalabalık saatlerde kapasitesini dolduraup, trafik sıkışıklığına neden oluyor. Hergün 40 bin bisikletliye hizmet veren Queen Louise Köprüsü, bisiklet trafiği sıkışıklığının en çok yaşandığı noktalardan biri.

BİSİKLETLİLER İÇİN YENİ EKRANLAR

Kopenhag'da toplamda 4,2 milyon Danimarka Kronu (2,2 milyon lira) bütçeyle hazırlanan yeni ekranlar, bisiklet kullananlara, yol çalışmaları, özel etkinlikler, bazı noktalara uzaklık, sıralar ve yavaş ilerleyen bisiklet trafiğiyle ilgili bilgi vererek, bisiklet kullanıcılarını alternatif rotalara yönlendirecek. Bu çalışmalar arasında, bisikletlilere özel bir köprünün inşa edilmesi de yer alıyor.

Kopenhag'da ayrıca, acelesi olmayan bisikletliler için dört kat daha az trafiğe sahip 'yeşil rota'ları öneren akıllı telefon uygulaması da halen kullanımda. 'ibikecph' adı verilen uygulama daha çok çocuklu aileler, yaşlılar ve genel olarak rahat bir bisiklet sürüşü geçirmek isteyen kişilerce tercih ediliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.