banner24
banner25

A Vitamin Zengini Altın Muz Üretildi

Queensland Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, pro-vitamin A bakımından zengin, altın rengi muz üretti.

A Vitamin Zengini Altın Muz Üretildi

Queensland Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, pro-vitamin A bakımından zengin, altın rengi muz üretti.

12 Temmuz 2017 Çarşamba 16:56
A Vitamin Zengini Altın Muz Üretildi

Profesör James Dale tarafından yönetilen ve yaklaşık 10 yıl süren çalışmalar, Avustralya’nın Queensland eyaletinde ve Uganda’da gerçekleştirildi.

Prof. Dale genetik düzenleme sürecinin öncelikle pro-vitamin A açısından zengin bir başka muz bulmakla başladığını kaydetti. Papua Yeni Gine’de yetişen ancak çok küçük boyutlara sahip olan bir muz türünden alınan genler incelendi ve bu genler kullanılarak Uganda’da yetişen Cavendish türü muzların pro-vitamin A seviyesi artırıldı.

AMAÇ OCUK ÖLÜMLERİNİ ENGELLEMEK

Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından 10 milyon Dolar’lık bağışla desteklenen projenin amacı, Uganda’daki muzların besleyici özelliğini artırmak. Ülkede ana besin kaynağı olarak kullanılan muzlar özellikle A vitamini ve demir açısından oldukça zayıf. Bu da zaman içinde bölge halkında çeşitli hastalıklara ve ölümlere sebep oluyor. Her yıl dünyada 650 bin ila 700 bin civarı çocuğun A vitamini eksikliği sebebiyle hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin de görme yeteneğini kaybettiği belirtiliyor.

Proje çerçevesinde yıllar içinde geliştirilen muzlar artık pro-vitamin A bakımından çok daha zengin ve eski krem rengi dokunun yerini altın rengi bir doku almış durumda. Bu başarı özellikle yetersiz beslenmenin önemli bir sorun olarak kaydedildiği Afrika ülkelerinde daha sağlıklı toplumlar geliştirilmesi için ciddi bir öneme sahip.

Prof. Dale “Yüzlerce farklı genetik varyasyonu denedik ve en iyi sonuçları elde edene dek çalıştık. Daha sonra bu genleri test tüpleri içinde Uganda’ya gönderdik. Burada saha denemeleri gerçekleştirildi.” dedi.

Çalışmanın en umut verici sonuçlarından biri de Uganda’dan bu proje üzerine eğitim almaya gelen öğrencilerin Queensland Teknoloji Üniversitesinde doktora eğitimlerini tamamlayıp, projenin Uganda’da devam eden ayağının başına geçmiş olması. Ülkede 2021 yılından itibaren A vitamini bakımından zengin muzların çiftçiler tarafından yetiştirilebilir hale gelmesi bekleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.