banner24
banner25

IBM 330 Terabayt'lık Kartuş Geliştirdi

Teknolojide büyük bir adım daha atan IBM firması araştırmacıları, 330 terabayt boyutuna sahip sıkıştırılmamış haldeki veriyi, avuç içi kadar bir kartuşa depolayıp yeni bir dünya rekoru kırdı.

IBM 330 Terabayt'lık Kartuş Geliştirdi

Teknolojide büyük bir adım daha atan IBM firması araştırmacıları, 330 terabayt boyutuna sahip sıkıştırılmamış haldeki veriyi, avuç içi kadar bir kartuşa depolayıp yeni bir dünya rekoru kırdı.

10 Ağustos 2017 Perşembe 20:36
IBM 330 Terabayt'lık Kartuş Geliştirdi

Teknolojide büyük bir adım daha atan IBM firması araştırmacıları, 330 terabayt boyutuna sahip sıkıştırılmamış haldeki veriyi, avuç içi kadar bir kartuşa depolayıp yeni bir dünya rekoru kırdı. IBM araştırmacılarının geliştirdiği kartuş, inçkare başına 201 gigabit veri sığdırıyor. Sistemin alansal yoğunluğu, halen kullanımda olan ticari teyp sürücülerden 20 kat daha fazla. Alansal kayıt yoğunluğu, belli bir bölgeye kaydedilebilecek veri miktarını belirlemekte kullanılıyor.

TEYP SÜRÜCÜLERİN TARİHİ 60 YILLIK

Günümüzden 60 yıl önce kullanılmaya başlanan teyp sürücüler, o dönemde genelde vergi veya sağlık verilerini depolamak için kullanıldı. IBM tarafından geliştirilen ilk teyp ünitesi, 1,27 santimetre kalınlığında idi ve yalnızca 2 megabayt veri depolama kapasitesine sahipti.

YENİ MANYETİK TEYP

Geliştirilen yeni manyetik teyp, Sony Storage Media Solutions tarafından geliştirildi. IBM araştırmacılarına göre, gelecek 10 yıl boyu depolama teyplerinin kapasitesinin arttırılabilmesi için bu bir kilometre taşı olacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan IBM çalışanı Evangelos Eleftheriou, teyplerin geleneksel olarak video arşivi, felaket sonrası verilerin kurtarılması, yedekleme dosyaları gibi amaçlarla kullanıldığını hatırlatarak, "Fakat bu durum endüstri bulut üzerindeki kullanımlara doğru gelişiyor. Yeni teybin halihazırdaki ticari teyplere göre biraz daha pahalıya mal olması bekleniyor. Fakat çok yüksek kapasiteye sahip olmaları sayesinde terabayt başına maliyet çok daha düşük olacaktır. Bu durum, yeni teknolojiyi bulut depolama sistemleri noktasında pratik bir çözüm haline getiriyor." dedi.

IBM araştırmacıları, inçkare başına 201 gigabit yoğunluğa erişmek için bazı yeni teknolojiler geliştirdi. IBM, bir kaç yıl boyunca Sony ile çok yakından çalıştı. Araştırmacılar, özellikle alansal kayıt yoğunluğunu geliştirmek noktasında çok çaba sarfetti. Bu iş birliği sonucu, uzun püskürtüme sahip teyp üretimi ve manyetik teyp fonksyonlarını stabilize hale getiren kayganlaştırıcı gibi medya teknolojileri konusunda büyük ilerleme yaşandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.