banner24
banner25

Hubble Evrenin En Parlak Galaksileri'ni Görüntüledi

Hubble Uzay Teleskobu bugüne kadar ki en parlak galaksileri görüntüledi.

Hubble Evrenin En Parlak Galaksileri'ni Görüntüledi

Hubble Uzay Teleskobu bugüne kadar ki en parlak galaksileri görüntüledi.

10 Haziran 2017 Cumartesi 03:05
Hubble Evrenin En Parlak Galaksileri'ni Görüntüledi

Hubble Uzay Teleskobu bugüne kadar ki en parlak galaksileri görüntüledi.Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan fotoğraflar özel bir teknikle büyütüldü. Elde edilen altı ayrı galaksi görüntüsü, yaylar, çizgiler ve bulaşmış halkalar gibi egzotik desenlerle noktalanan çarpık görünümlü galaksilerin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Bu olağandışı özelliklerin, doğal kozmik büyüteç mercekleriyle desteklenen, evrenin en parlak kızılötesi gök adalarının gerilmiş şekilleri olduğu belirtiliyor.

NASA bilim insanları, galaksilerdeki şekillerin, muazzam gök adalar arasındaki çarpıcı çarpışmalarla üretilmiş olabileceğini belirtiyor. Uzak galaksilerin Samanyolu'muzdan 10 bin kat daha parlak olduğunu aktaran bilim insanları, Hubble tarafından görüntülenen galaksilerin yaşının ise 8 milyar ile 11.5 milyar yıl arasında olduğu görüşünde.

Hubble tarafından yakalanan görüntüler, Gravitational Lensing denilen bir uygulama ile büyütüldü. Büyütülen galaksi görüntüleri, halkalar ve yaylar gibi egzotik desenlerle noktalanmış çarpık nesnelerin karışık bir ağını ortaya çıkarıyor.

GALAKSİLER HAKKINDA ÇOK FAZLA BİLİNMEYEN VAR

Massachusetts, Northampton'daki Smith College araştırmacılarından James Lowenthal, "Yeryüzündeki teleskopların meyvesini aldık. Bu ultra-ışıltılı, büyük, starburst galaksileri çok nadirdir. Gravitational lensing onları büyütüyor aksi halde küçük ayrıntıları görmek mümkün olmaz." diye konuştu.

Lowenthal, "Yıldız ve galaksinin oluşumu hakkında çok fazla bilinmeyen var. Galaksinin ve yıldız oluşumunun nasıl gerçekleştiği hakkında tam bir hikaye elde etmek için, bu galaksiler gibi aşırı durumları ve Samanyolu gibi ortalama olayları anlamamız gerekiyor." dedi.

Bu garip galaksilerin incelenmesinde, gökbilimcilerin öncelikle, ön planda olan mercek gökadalarını arka planda bulunan ultra-parlak galaksilerden ayırmaları gerekiyor. Araştırmacılar, bu efekti görmenin, yüzme havuzunun altındaki nesnelere bakmak gibi olduğu görüşünde. Lowenthal, "Uzaktaki, erken evrende gördüğümüz şeyleri doğru bir şekilde yorumlamak için bu mercek efektlerinin doğasını ve boyutunu anlamamız gerekir. Bu sadece en parlak kızılötesi galaksilere değil, muhtemelen en uzaktaki galaksilere hatta belki uzaktaki galaksilere de uygulanır." dedi.

ELDE EDİLEN VERİLER KARŞILAŞTIRILIYOR

Uluslararası gökbilimciler ekibi, Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Planck uzay gözlem evinden elde edilen verilerle uzaktaki kızılötesi gökadaları keşfetti. Ekip, daha sonra bu kaynakları, ESA'nın Herschel Uzay Gözlemevi'nin uzak kızıl ötesi cisim katalogunda bulunan Galaksilere ve New Mexico'daki Çok Büyük Dizin tarafından alınan yeryüzündeki radyo verileriyle karşılaştırdı.

Bu galaksilerin, yakındaki evrende görülen, ultra-ışıklı kızılötesi gökadaların, iri, tozlu yıldız patlamalı galaksilerin daha aydınlık ve uzak kuzenleri olduğu belirtiliyor.

Araştırma ekibi, parlak gökada galaksilerinin detaylarını analiz etmeye başlamak için ön ve arka plan gökadaları ayırt etmek amacıyla Hawai'deki Hubble ve İkizler Gözlemevi'ni kullanmayı planlıyor.

2018'de fırlatılacak olan kızılötesi gözlemevi, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu gibi gelecekteki teleskoplar, gökbilimcilerin bu ultra-ışıklı nesnelerin kütlesini hesaplayabilmeleri için galaksilerin yıldızlarının hızını ölçecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.