banner24
banner25

Elektrikli Araçlar Seyir Halindeyken Şarj Edilecek

Son dönemde giderek yaygınlaşan elektrikli otomobiller artık seyir halinde iken bile şarj edilebilecek.

Elektrikli Araçlar Seyir Halindeyken Şarj Edilecek

Son dönemde giderek yaygınlaşan elektrikli otomobiller artık seyir halinde iken bile şarj edilebilecek.

17 Haziran 2017 Cumartesi 18:44
Elektrikli Araçlar Seyir Halindeyken Şarj Edilecek

Son dönemde giderek yaygınlaşan elektrikli otomobiller artık seyir halinde iken bile şarj edilebilecek. Elektrikli arabalar yolda seyir halinde iken yollara yerleştirilen özel bir sistem ile şarj edilebilecek. Elektrikli otomobil Türkiye de de giderek yaygınlaşıyor. Gösterilen talebe göre elektrikli araba markaları üreten firmalar da artıyor. Geliştirilen yeni şarj sistemi elektrikli araba renault marka araçlarda teset edildi ve başarılı oldu.

Teknoloji firması Qualcomm Technologies, bir süreden bu yana elektrikli otomobillerin kablosuz olarak şarj edilebilmesini sağlayacak Halo adı verilen bir sistem üzerinde çalışma yapıyordu. Bu fikri bir adım öteye taşıyan şirket, araçları kullanım halinde iken, yola yerleştirilen özel bir sistem ile şarj etmeyi hedefliyor.

Sistem, dinamik elektrikli araç şarjı (DEVC) adı ile adlandırıldı. Sistemin ilk aşama çalışmalarına başlandı.

100 METRELİK TEST YOLU HAZIRLANDI

Şirket, sistemle ilgili Fransa'nın Versailles şehrinde 100 metre uzunluğunda bir test yolu hazırladı. Sistem iki adet Renault Kangoo EV modelin aracın şarj sistemindeki alıcı kısmına yerleştirildi. Yapılan teset sürüşünde, elektrikli araçlar, otoyol hızlarında seyir halinde iken 20 kW ile şarj edilebildi. Bunun yanısıra iki aracın aynı anda şarj edilmesi de herhangi bir probleme yol açmadı.

SİSTEMİN ŞARJ BÖLÜMÜ

Sistemi şarj eden bölümü FABRIC olarak bilinen sistemle gerçekleşiyor. Bu yöntemin uygulanabilirliğini test etmek için geliştiren FABRIC, Versailles merkezli Vedecom firması tarafından hazırlandı.

Birçoğu Avrupa Komisyonu tarafından karşılanan 9 milyon Euro tutarındaki fizibilite çalışmaları olumlu neticelenirse, önümüzdeki dönemde yollara FABRIC sisteminin döşenmesi gündeme gelecek. Yapılan yeni çalışmada, bu sistemin çevreye olan etkileri de inceleniyor. Avrupa genelinde, aralarında otomotiv üreticileriyle, araştırma organizasyonları ve alt yapı uzmanlarının da bulunduğu 25 ortakla birlikte yapılan testler 2017 yılının sonunda tamamlanacak.

ŞEHİRLERİN STRATEJİK NOKTALARINA YERLEŞTİRİLECEK

Bir otoyolun baştan sona kadar FABRIC sistemiyle döşenmesi çok muhtemel görünmüyor. Sistem, daha ziyade şehrin stratejik noktalarına yerleştirilecek ve FABRIC şeritleri, şehir içi ulaşımında otonom araçların çalışırken şarj edilmesini sağlayacak. Bu sayede paylaşımlı araçlar hiç bir insan müdahalesine gerek duymaksızın şarj olabilecek ve hiç durmadan daha uzun sürelerde çalışacak.

Bu uygulamaların hayata geçebilmesi için öncelikle test çalışmalarının olumlu sonuçlanması gerekiyor. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.