banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Çin Ay'da Patates Yetiştirecek

Ay'da patates yetiştirmek isteyen Çin, bu yöndeki çalışmalarına başladı.

Çin Ay'da Patates Yetiştirecek

Ay'da patates yetiştirmek isteyen Çin, bu yöndeki çalışmalarına başladı.

15 Haziran 2017 Perşembe 20:25
Çin Ay'da Patates Yetiştirecek

Çin gelecek yıl Ay'a göndereceği uzay aracı ile uzayda patates yetiştirmeyi deneyecek. 'Çang-ı 4' adı verilen uzay aracında ayrıca 16 santimetre uzunluğunda 18 tane silindir şeklinde kavanoz yerleştirilen Mini Ekosistem'de patates, böcek larvaları ve ipek böceği bulunacak.

ÇİNLİ ASTRONOTLAR 14 FARKLI ALANDA DENEY YAPMIŞTI

Çinli astronotlar, Tiengong-2 (Gök Sarayı) uzay istasyonunda biyolojiden, uzayda hayat alanına kadar 14 farklı alanda deney yapmıştı. Bu kapsamda ipek böceklerinin yer çekimsiz ortamda nasıl ipek üreteceği sorusuna yanıt aramıştı. Şimdi de Çongçing Üniversitesi geliştirdiği, "Mini Ekosistem" olarak adlandırılan projeyle Ay'da canlı yaşamı test edilecek.

MİNİ EKOSİSTEM PROJESİ

İçinde 16 santimetre uzunluğunda 18 tane silindir şeklinde kavanoz yerleştirilen Mini Ekosistem'de patates, böcek larvaları ve ipek böceği bulunacak. Çang-ı 4 adlı uzay aracının Ay'a gönderilmesinden sonra söz konusu patates ve böceklerin, Ay ortamında hayatta kalma kabiliyeti test edilecek.

AY PROGRAMI İÇİN SEÇİLEN 257 PROJE ARASINDA BULUNUYOR

Çin'in Ay Keşif Programı çerçevesinde hazırlanan 257 proje arasından seçilen Mini Ekosistem, Ay'daki görevinde başarılı olursa gelecekte kızıl gezegen Mars'ta kurulması planlanan insan kolonilerinin yaşamı için ön hazırlık olarak kullanılacak.
Çang'ı-4 insansız uzay aracı, gelecek yıl Ay'ın karanlık tarafına gönderilecek ve 2020'ye kadar Mars ve Jüpiter'in keşfi ile dünya dışı hayat gibi konularda araştırmalar yapmaya başlanacağı ve bu hedef doğrultusunda Mars'tan inceleme amaçlı parçalar toplanacağı kaydedildi.

Son Güncelleme: 15.06.2017 22:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.