banner24
banner25

Mars'ın Yüzeyini Şekillendiren Yağmurun Kanıtları Açıklandı

Dünya dışı yaşamı araştıran bilim insanları, kızıl gezegen Mars'ın yüzeyini şekillendiren yağmurla ilgili yeni kanıtlar tespit etti.

Mars'ın Yüzeyini Şekillendiren Yağmurun Kanıtları Açıklandı

Dünya dışı yaşamı araştıran bilim insanları, kızıl gezegen Mars'ın yüzeyini şekillendiren yağmurla ilgili yeni kanıtlar tespit etti.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 03:39
Mars'ın Yüzeyini Şekillendiren Yağmurun Kanıtları Açıklandı

Dünya dışı yaşamı araştıran bilim insanları, kızıl gezegen Mars'ın yüzeyini şekillendiren yağmurla ilgili yeni kanıtlar tespit etti. Mars yüzeyindeki vadi ağları, yağışın neden olduğu şekilleri kanıtlıyor. Smithsonian Enstitüsü ile Johns Hopkins Üniversitesi'nden bilim insanları, yeni yayınlanan bir araştırmayla, Mars'taki şiddetli yağışların gezegenin kraterlerini yeniden şekillendirdiğini ileri sürdü. Bilim insanları, Mars'ta, yüz milyarlarca yıl öncesinde oluşmuş nehir benzeri kanallar da keşfetti.

MARS ATMOSFERİNDE YAŞANAN DEĞİŞİKLİK

Mars'la ilgili yayınlanan yeni çalışma, Mars atmosferinde yaşanan değişikliklerin yağmur yağmasını zorlaştırdığını ancak Mars'ın yüzeyinde Dünya'da gördüğümüz yağmur benzeri etkiler görüldüğünü ortaya koydu.

Bilim insanları, Mars'ta, bir çoğu yağışla oluşan kraterler ve vadiler belirledi. Mars'ta bir zamanlar su bulunduğuna dair kanıtlar artarken, kızıl gezegende günümüzde yağmur yağmıyor.

GEZEGENİN YÜZEYİNİ DEĞİŞTİREN YAĞIŞLAR

Mars'la ilgili yapılan yeni araştırmada, jeologlar Dr. Robert Craddock ve Dr. Ralph Lorenz, Mars'ta geçmişte yağış olduğunu gösteren kanıtlara ulaştı. Üstelik bu yağışların, gezegenin yüzeyini değiştirmek için yeterince ağır olduğu da belirtildi.

Mars'ta bulunan vadiler, yağışın neden olduğu yüzey akışı için kanıtlar gösteriyor. Smithsonian Enstitüsü'nden Dr. Craddock "Birçok kişi yerküredeki yağış miktarını analiz etti ancak hiç kimse bu durumu Mars'ın ilk atmosferini anlamaya çalışmak için düşünmedi" dedi.

Araştırmacılar, Mars'ın yağış miktarının zaman içinde nasıl değiştiğini anlamak için Mars'ın atmosferinin nasıl değiştiğini araştırdı. Mars, milyarlarca yıl önce şu andan daha yüksek bir basınçla, çok daha büyük bir atmosfere sahipti. Bu basınç yağmur damlalarının boyutunu ve yüzeyine ne kadar düştüğünü etkiledi.

Araştırmacılar, gezegenin varlığının başlarında, su damlacıklarının çok küçük olduğunu, yağmur yerine sis gibi bir şey ürettiğini kaydetti. Araştırmacılar ayrıca atmosferik basınç milyonlarca yılda azaldığından, yağmur damlalarının büyüdüğünü ve yağışların toprağa düştükçe kraterleri değiştirmeye yetecek kadar ağırlaştığını savundu. Araştırmacılar, daha sonra yağışların su kanalları oluşturarak, gezegen yüzeyinde vadiler oluşturduğu görüşünde.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.