banner24
banner25

LYS Kaygısı'na 'Zihin Sineması' İle Son Verin

Türkiye'de milyonlarca öğrenciyi Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) stresi ve heyecanı sardı.

LYS Kaygısı'na 'Zihin Sineması' İle Son Verin

Türkiye'de milyonlarca öğrenciyi Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) stresi ve heyecanı sardı.

06 Haziran 2017 Salı 21:49
LYS Kaygısı'na 'Zihin Sineması' İle Son Verin

Türkiye'de milyonlarca öğrenciyi Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) stresi ve heyecanı sardı. LYS için aylarca ders çalışarak binlerce soru çözen adaylar, gerekli psikolojik desteği alamadıkları için stres ve sınav sonucu başarısız olma kaygısı yaşıyor. Ebeveynlerin çocuklarından başarılı olma beklentisi, sınava girecek öğrencilerde kaygı ve stresin yükselmesine neden oluyor. LYS adaylarının yaşadığı bu soruna dikkat çeken NLP Uzmanı ve Kaygı Terapisti Burcu Polatdemir, öğrencilere, LYS sınavı öncesinde stresi en aza indirip başarılı olabilmeleri için bazı önemli tavsiyelerde bulundu.

HER ÖĞRENCİNİN ÇALIŞMA BİÇİMİ FARKLI

Her öğrencinin ders çalışma konusunda farklı bir çalışma yöntemi olduğunu ifade eden Polatdemir, bir başka öğrenciyi başarıya taşıyan çalışma şeklinin her öğrenci için uygun olmayacağını dile getirdi. Polatdemir, şu tavsiyelerde bulundu: "Bire bir çalışılan eğitmenler dışında çok fazla tavsiyeyle zihinsel karışıklık yaratılmaması gerekiyor. Öğrenci kendisini en rahat hissettiği rutinde sınava hazırlanmalı. Öğrencinin zihinde, 'her zaman yaptığım deneme sınavlarındaki gibi' duygusu, sınav anında kolay soru çözme hissini verir. Böylece büyük sınav heyecanını azaltmada yardımcı olur. Çünkü zihnimizi yönetme biçimimiz, davranışlarımız yolu ile sinyal alır, duygularımızı da aynı his ile oluştururuz.

"UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ"

Sınava yaklaştıkça uyku düzeninize dikkat etmeniz fiziksel dayanıklılığınızı artırarak, zihinsel odaklanma konusunda size büyük kolaylık verir. Sınav aklınıza geldiğinde stresli hissediyor iseniz, sadece 5 dakika sürecek olan zihin sineması egzersizini uygulayabilirsiniz. Bunun için gözlerinizi kapatın, sınavda tüm bildiğiniz soruları cevaplamış, kendinizi çalışmalarınızın karşılığını almış ve bu haklı gurur ile sınavdan çıkmış halinizi gözünüzün önüne getirin. O anda ve o histe olun.

Sınav öncesi kaygılı hissedildiği zaman düzensiz ve farklı duygu geçişleri yaşandığında, şu cümleleri tekrarlayarak öğrenciler kendilerini rahatlatabilecek: Bu sınav için çalıştım, elimden geleni yapacağım, kendime güveniyorum, başarılı olacağım. Kurulan bu olumlu cümlelerle öğrencilerin kendilerine olan güveni artacaktır. Bu sayede öğrenci kaygılarından uzaklaşacaktır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.