banner24
banner25

Kırmızı Et Fiyatları Ucuzlayacak

Et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci fiyatların ucuzlayacağını işaret etti.

Kırmızı Et Fiyatları Ucuzlayacak

Et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci fiyatların ucuzlayacağını işaret etti.

30 Haziran 2017 Cuma 23:53
Kırmızı Et Fiyatları Ucuzlayacak

Bakan Çelik, Bakanlar Kurulunun karkas et, canlı hayvan ve bazı tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi kararına ilişkin gıda fiyatlarındaki oynaklığın önlenmesi için Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin uzun süredir çalıştığını, bu kararların da Komite tarafından alınarak Bakanlar Kuruluna sunulduğunu ve resmiyete döküldüğünü dile getirdi.

Bakanlık için üreticilerin konumunun son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Hiç kimse herhangi bir endişe duymasın, özellikle kırmızı ette üreticilerimizin maliyetlerini biliyoruz. Üreticileri zora sokacak, yaptıkları bu meslekten uzaklaştıracak herhangi bir uygulamaya müsaade etmeyeceğiz. Spekülatif hareketlere karşı bu vergi oranları indirilerek ihtiyaç duyulduğunda yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni çerçevesinde bu ithalatı gerçekleştirip piyasayı regüle etmeye dönük yaklaşımlardır." şeklinde konuştu.

Üreticinin karını zedeleyecek hiçbir işin, hiçbir ithalatın içinde olunmayacağını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Gerek hububat gerekse kırmızı et ithalatıyla ilgili vergi indirimlerinin üreticiyi mağdur etmeye dönük değil, piyasadaki spekülatif oyunculara karşı kullanılacağını vurgulamak istiyorum. Diyelim ki hububatta ve kırmızı ette bu vergi oranları ve maliyetler arasında üreticimizi mağdur edecek bir durum söz konusu oldu, o zaman elimizde, biz oturup hemen vergi oranlarını yükseltiriz. Spekülatif aktörler var. Şu anda büyük marketlerde 33 lira kıyma, 36 lira kuşbaşı şeklinde satışlar devam ediyor ama başka birisi de 45-50 liraya kıymayı satabiliyor. 'Neye göre satıyorsunuz' diye sorduğunuzda, bunun cevabı yok. Onun için bu olumsuzlukların ortadan kalkması ve vatandaşın bu önemli gıdaya ulaşabilmesi noktasında her türlü enstrümanı kullanmamız gerekiyor. Gıda Komitesi bütün konuları ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyor. Terazinin bir kefesinde üreticinin konumu, diğer tarafta 80 milyon tüketicinin konumunu dikkate alarak ikisini dengeleyen kararlar almaya devam ediyor. "

ETTE FİYAT DÜŞÜŞÜ TEMMUZDA YANSIR

Gümrük vergisinde yapılan indirimin etkisinin temmuzdan itibaren et fiyatlarına etki etmeye başlayacağını ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Etin enflasyon sepetindeki payı yüzde 1,9. Bu kabul edilebilir bir şey değil." dedi.

Et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesine ilişkin açıklamada bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, karar sonrası fiyat düşüşlerinin temmuz ayından itibaren görüleceğini söyledi. Bakan Zeybekci, "Fiyat oluşumunda sağlıksız bir yapı var. Fiyat oynaklığında dünyada ikinciyiz. Yeni uygulama ile içerideki fiyatları koruyarak üstteki tavanı indirdik. İçerideki fiyat 900 mü, tavanı 1050 liraya indirdik. Spekülatörün oynayacağı alanı daralttık. Gıda komitemiz var. Sarı alarm noktasına gelen ürünler var, et de bunlardan biri." dedi.

Zeybekci, "Etin enflasyon sepetindeki payı yüzde 1,9. Bizim hemen arkamızda Yunanistan ve Portekiz geliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Fiyattaki en ufak bir oynama da enflasyona yol açıyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.