banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

ABD'nin İklim Anlaşması'ndan Çekilmesinin Etkileri

ABD Başkanı Donald Trump'un ülkesinin Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini açıklaması kararı ile dünyanın yaşayacağı sorunlarla ilgili açıklama geldi.

ABD'nin İklim Anlaşması'ndan Çekilmesinin Etkileri

ABD Başkanı Donald Trump'un ülkesinin Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini açıklaması kararı ile dünyanın yaşayacağı sorunlarla ilgili açıklama geldi.

03 Haziran 2017 Cumartesi 02:18
ABD'nin İklim Anlaşması'ndan Çekilmesinin Etkileri

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini açıklaması kararı ile dünyanın yaşayacağı sorunlarla ilgili açıklama geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın, 'ABD'nin dezavantajına olduğu ve diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj sağladığı' gerekçesi ile anlaşmadan çekilmesinin oluşturacağı sorunlarla ilgili konunun uzmanlarından açıklama geldi.

Paris İklim Değişikliği Anlaşması, fosil yakıtların kullanımının kısıtlanarak, sera gazı emisyonlarının azaltılması ile küresel sıcaklık artışının 1,5 ile 2 derecede kalması için ülkelerin çaba göstermesini ön görüyor.

2016'DA İMZALANDI

Paris İklim Değişikliği Anlaşması 2016'da imzalandı ve küresel ısınma ile dünya çapında mücadele edilerek, önlemler alınması için atılmış en önemli uluslararası adımlardan biri olarak kabul ediliyor.

ABD Başkanı Trump'ın kararına başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya tepki gösterdi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, bu karardan hayal kırıklığı duyduklarını dile getirdi.

ABD'NİN ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİNİN ETKİLERİ

Uzmanlar, ABD'nin Paris İklim Değişikliği Anlaşması'ndan çekilmesinin dünyanın geri kalanını nasıl etkileyeceği sorusunu yanıtladı. Uzmanlar şunları aktardı: "ABD Başkanı Trump'ın bu kararı ile Paris Anlaşması'nda belirtilen küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak hedefini yerine getirmek çok daha zor hale gelecek.

ABD, dünya genelinde karbon emisyonunun yaklaşık yüzde 15'lik kısmını tek başına üretmesinin yanısıra, gelişmekte olan ülkelerde de artan sıcaklıklar ile mücadele etme çabalarının en önemli teknolojik ve mali destekçilerinden biri.

İşin bir de liderlik ve moral konusu var. ABD bu karar ile birlikte, küresel ısınma ile mücadelenin moral liderliğini yapmaktan vazgeçiyor. Bunun diğer diplomatik girişimler üstünde etkisi olması kaçınılmaz."

Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasına neden olan en önemli etkenin, ABD ile Çin arasında yaşanan diyalog olduğu belirtiliyor. Dönemin ABD  Başkanı Barack Obama ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, bir çok ülkenin katılımı ile bir ortak zemin oluşturmuştu.

Çin daha önce defalarca Paris İklim Anlaşması kapsamında yer alan taahhütlerini yerine getireceğini açıkladı. Çin, AB ile karbon miktarının azaltılması için daha fazla iş birliğine gidilmesini öngören ortak bir açıklamaya da imza attı.

Avrupa Komisyonu İklimden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Cañete, "Kimseyi geride bırakmak istemiyoruz. AB ve Çin olarak ilerlemeye karar verdik." diye konuştu.

ABD Başkanı Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı almasına rağmen, ABD'nin karbon emisyonları düşmeye devam edecek. Bunun arkasında yatan neden ise ABD'de elektrik üretiminin artık kömürden çok gaz ile yapılmaya başlanması.

Doğalgazın daha hızlı çıkartılmasını sağlayan hidrolik kırma teknolojisiyle, üretimde ciddi artışlar, fiyatlarda ise büyük düşüşler yaşandı. Enerji üreticileri, esnek olması ve aynı şekilde hızlı büyüme trendinde olan yenilenebilir kaynaklara daha iyi entegre olmasından dolayı kömür yerine gazı tercih ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.