banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Kemalpaşa'da Erken Uyarı Geldi Rekolte Arttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kemalpaşa'daki kiraz üreticileri için geliştirilen, 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi' henüz ilk yılı olmasına rağmen ürün rekoltesi ve kalitede ciddi artış sağlanmasına yardımcı oldu.

Kemalpaşa'da Erken Uyarı Geldi Rekolte Arttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kemalpaşa'daki kiraz üreticileri için geliştirilen, 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi' henüz ilk yılı olmasına rağmen ürün rekoltesi ve kalitede ciddi artış sağlanmasına yardımcı oldu.

06 Haziran 2017 Salı 18:50
Kemalpaşa'da Erken Uyarı Geldi Rekolte Arttı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kemalpaşa'daki kiraz üreticileri için geliştirilen, 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi' henüz ilk yılı olmasına rağmen ürün rekoltesi ve kalitede ciddi artış sağlanmasına yardımcı oldu. Cep telefonuna otomatik olarak mesaj gönderilerek sulama ve ilaçlama uyarıları yapılan, don ve fırtına gibi olumsuz koşullar için de önceden haberdar edilen üreticiler, en verimli sezonlarından birini yaşıyor.

Yerelde kalkınma hususunda Türkiye'ye örnek olacak çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda yeni bir adım daha attı. Kemalpaşa'da kiraz üreticileri için 'Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemi'ni hayata geçirdi. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte, bir yıl sonunda ilk hasatı alan üreticilerin yüzü güldü.

SİSTEM İLK YILINDA MEYVELERİNİ VERDİ

Sistem kapsamında pilot bölge olarak seçilen Kemalpaşa ilçesi Yiğitler ve Örnekköy'deki üreticiler, doğa ve hava koşullarına uygun olarak sulama ve ilaçlama yaptı. Üreticiler, 'Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemi'yle arazilerine yönelik hava nemi, sıcaklık, rüzgar hızı ve yönü, yağış miktarı, güneşlenme, toprak sıcaklığı ve toprak nemi gibi bilgilere sahip oldu.

Don ve fırtına uyarısı, iklime ve zararlılara karşı erken uyarıları da kapsayan sistem, ilaçlama ve sulama önerileri de verdi. Sistem ile birlilkte ürünlerde verim ve kalite arttı.

Önceki yıllarda yaşadıkları mevsimsel sorunları bu yıl yaşamadıklarını dile getiren Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, bölgenin, Kuzey Yarımküre'de ilk kirazının hasat edildiği yer olduğunu belirterek, "Kiraz, Kemalpaşalı üreticilerimizin açısından son derece önemli. 85 bin dekar alanda 3 milyona yakın kiraz ağacımız bulunuyor. Geçen yıl yaşadığımız sıkıntılardan nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak, bölgemize iki tane 'Erken Uyarı Sistemi' kurdurduk. Sistem önemli bir ihtiyacı karşıladı. Sistemle, ziraat odasına kayıtlı olan üreticilerimiz, yağmur, dolu gibi olaylardan önceden bilgilendirme mesajları alıyor. Üreticilerimiz de ona göre önlemlerini alıyor. Bu sistem bir yıl önce kuruldu ve sonuçlarını da almaya başladık." diye konuştu.

Son Güncelleme: 06.06.2017 18:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.