banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

İş Dünyasının 'Aile İçi Şiddete Karşı' Projesi Başlıyor

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nca gerçekleştirilen, 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi', İzmir Ticaret Borsası işbirliğinde İzmir'de hayata geçirilecek.

İş Dünyasının 'Aile İçi Şiddete Karşı' Projesi Başlıyor

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nca gerçekleştirilen, 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi', İzmir Ticaret Borsası işbirliğinde İzmir'de hayata geçirilecek.

30 Mayıs 2017 Salı 18:12
İş Dünyasının 'Aile İçi Şiddete Karşı' Projesi Başlıyor

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nca gerçekleştirilen, 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi', İzmir Ticaret Borsası işbirliğinde İzmir'de hayata geçirilecek.

Projenin tanıtımıyla ilgili İzmir Ticaret Borsası'nda yapılan toplantının açılış konuşmalarını, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat ve İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel yaptı.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDET TEMEL BİR İNSANLIK SORUNU"

Kadına şiddet sorununun temel bir insanlık sorunu olduğunu ifade eden İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, kadına yönelik şiddetin, sosyal statü farkı tanımaksızın, toplumun tüm kesimlerinde yaşandığını dile getirdi. Araştırmalara göre dünyada her 10 kadından üçünün, ülkemizde ise her 10 kadından dördünün, hayatının bir noktasında mutlaka bir şiddet türüne maruz kaldığını belirten Kestelli, aile içi şiddetin başlı başına bir insan hakkı ihlali olduğunu kaydetti. Kestelli, "Ve son tahlilde dönüp, bütün insanlığın refahını vuran bir sorun. Toplumun refah ve kalkınmasının sağlanması için kapsayıcı büyüme, toplumun tüm kesimlerinin refah artışı ve fırsatlara eşit erişime ihtiyaç var. UNDP, dünyada sadece ekonomiye katılımda mutlak kadın erkek eşitliğinin sağlanması durumunda 2025'te dünyanın toplam milli gelirinin 28 trilyon dolar artacağını öngörüyor. İnsanlığın refahının yüzde 25 artmasından söz ediyoruz. Böyle bir fırsat varken bir insanlık suçu olan kadına şiddete karşı mücadeleyi kurumsal hale getirmek zorundayız" şeklinde konuştu.

"KADINA ŞİDDETİN KAYNAĞI TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ"

İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aysel Öztezel, "Kadınların şiddet görmesinin temel kaynağı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Şiddet sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde kadınların yaşadığı ortak bir sorun. Kadınlar, tüm dünyada çeşitli şiddet biçimlerine farklı doz ve şekillerde maruz kalıyor. Eşitlik olmayan yerde doğal olarak hakimiyet ve üstünlük ortaya çıkar. Erkek ve kadın arasında asimetrik bir güç ilişkisi yaratılıyor. Bundan dolayı, bu ve benzeri projeler, böylesi algı ve ön yargılarla mücadele etme açısından çok önemli. Kadına yönelik şiddet kabul edilemez." dedi.

İŞ DÜNYASININ KATILIMI SON DERECE ÖNEMLİ

Kadınların yaşadığı sistematik baskı ve şiddetin, kadınların çalışma hayatına katıldıkça daha çok görünür hale geldiğini dile getiren Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, "Bir özel yaşam meselesi olmaktan çıktı ve toplumsal bir mesele oldu." dedi. Şirketlerin, örgütleme kapasiteleriyle tüm toplumsal sorunlarda olduğu gibi bu sorunun çözümünde de önemli bir rol oynayabileceklerini ifade eden Ararat, şirketlerin kadın çalışanların sağlığı ve onurunu gözetirken sadece çalışma etkinliği ve iş performansını arttırmakla kalmayacağını, içinde faaliyet gösterdikleri toplumun sağlık ve onurunu da gözetip, çalışma barışına katkıda bulunacaklarını kaydetti.

TÜRKONFED, TÜSİAD gibi iş örgütlerinin toplumsal sorunlara sahip çıkmasını ve İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi'ne katılmak üzere üye şirketleri harekete geçirmesini çok kıymetli bulduklarını vurgulayan Ararat, "Bu üst örgütlerin yanı sırsa her ilimizde artık bir iş kadınları örgütünün de projeye sarıldığını görmek bizi ayrıca memnun ediyor." diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ VE POLİTİKALAR GELİŞTİRMELİ

Aile içi şiddetin daima gündemin ilk sırasında yer alan bir sorun olduğuna dikkat çeken Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, bu sorunu belirli bir kesimin sorunu gibi görmeyi bırakıp, şiddetin tüm gelir seviyesinden kadınlar için hem toplumsal hem de iş hayatında eşit şartlarda var olabilmelerinin önünde bir engel olduğunun farkında olunması gerektiğini kaydetti. Koyunsağan, "Şiddetin önlenmesi, toplumun böyle bir sorunun varlığını kabul etmesiyle ve farkında olmasıyla başlar. Aile içi şiddete karşı sivil toplum ve kamunun yanı sıra özel sektörün iş birliği ve politikalar geliştirmesi önemli. Bu nedenler ile Sabancı Vakfı olarak, 'İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi'ni destekliyoruz." şeklinde konuştu.

Açılış konuşmaları sonrası, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Cinsiyet Çalışmaları Koordinatörü Meltem Ağduk önderliğinde, İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi Uygulamaları adlı panele geçildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.