banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

Emlakçıların Yönetmeliği Değişti İşte Yeni Şartlar

Türkiye’de emlakçılık son yıllarda artan konut talepleri ve arsa talepleri emlak sektörünün büyümesi ve gelişmesini sağladı.

Emlakçıların Yönetmeliği Değişti İşte Yeni Şartlar

Türkiye’de emlakçılık son yıllarda artan konut talepleri ve arsa talepleri emlak sektörünün büyümesi ve gelişmesini sağladı.

14 Ekim 2020 Çarşamba 20:43
Emlakçıların Yönetmeliği Değişti İşte Yeni Şartlar

Artan talepleri karşılama adına neredeyse her caddeye bir emlak dükkanı açılmak suretiyle sektör ihtiyacı olana hizmet vermeye yöneldi.

EMLAK KOMİSYONLARI YAKIN TAKİBE ALINACAK

Yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında emlak işlemlerini yürüten ilgili kurumların bu işten elde edeceği kazançların da oranları sabitlendi. Eğer satış var ise katma değer vergisi dışında %4 kiralama işlemlerin de ise bir kira bedeli kadar bedel alınabilecek. Bu şartların dışında vatandaştan talebi olan emlakçıları ciddi cezalar bekliyor.

EMLAKÇILARA YETKİ VERİLECEK

Emlakçılar işlemlerini yürütürken bu iş için bulundukları illerdeki ticaret il müdürlüklerinden yetki belgesi alarak hizmet verebilecekler. Yetki belgesi alan işletmeler sadece bu işi yapacak farklı faaliyet gösteren işletmelerin yetkileri iptal edilecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu düzenleme ile kayıt dışılık ve emlak sektöründeki haksız rekabetin önüne geçmeyi planladıklarını belirtti.

EMLAKÇILARA YENİ KRİTERLER

Emlakçılık yapabilmek için ilk şart yetki belgesi alınmış olacak. Ardından ise bu işi yapan kişi en az lise mezunu 18 yaşını doldurmuş olması şartı ile birlikte emlak danışmanlarından bir kişinin seviye 5 belgeli olması şartı aranmaktadır. Yeni düzenleme hakkında görüşüne başvurduğumuz Arıkan Hukuk Bürosu Kurucu avukatı Erkan Behçet Arıkan şunları söyledi. Arıkan; emlak sektörü 2020 yılında krize rağmen 1 milyonu aşkın satış yapan çok önemli bir yapı taşı ülkemiz için. Aslında bakanlığın yeni çalışması ile hem devlet bu işte kazanç sağlayacak hem de haksız rekabet ile mücadele edilecektir. Avukatlıkta uzmanlaşma dediğimiz gayrimenkul avukatı yada emlak avukatı gibi alanlar nasıl söz konusu oluyorsa buraya da bir kriter gelmesi ile emlak danışmanlığının da seviye atlayacağını düşünüyoruz. Umarım hem vatandaş için hem de devletimiz için bu yeni kriterler hayırlı olur dedi.

Kaynak: https://www.arikanavukatlik.com/gayrimenkul-ve-emlak-avukati

Son Güncelleme: 14.10.2020 20:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.