banner24
banner25

Dolar ve Hammadde Krizi İşçiyi Vuracak

Ülkemizde son dönemde yükselen dolar kuru sonrası hükümetin müdahalesi ile dolar bir nebze rahatlasa da halen istenen seviyelere ulaşamadı.

Dolar ve Hammadde Krizi İşçiyi Vuracak

Ülkemizde son dönemde yükselen dolar kuru sonrası hükümetin müdahalesi ile dolar bir nebze rahatlasa da halen istenen seviyelere ulaşamadı.

10 Ocak 2022 Pazartesi 14:06
Dolar ve Hammadde Krizi İşçiyi Vuracak
İthalat ve ihracat sektöründe faaliyet gösteren firmalar doların yükselmesi ile zorlu sürece girerken kurların bir türlü sabit bir yer tutamaması sonrası da işlerdeki belirsizliğe vurgu yapıyorlar. İş adamları süreci yakından takip ederken bir yandan da işçilere iş verme noktasında hammadde sıkıntısı ortaya çıkmaya başladı.
Hammadde Fiyatları Kura Göre Yükseldi
Hammaddeyi dışardan temin eden ve yerli piyasa ağırlıklı çalışan firmaların en büyük sorunu eldeki stoklar tamamlandıktan sonra yeni üretim için hammaddenin çok pahalanması oldu. Dolar yada Euro üzerinden satın almalar yapan firmalar alım güçlerinin düştüğünü belirterek çeşitli önlemler almaya başladı. İşçilerin çalışma saatlerini mesaisiz olarak düzenleyen birçok firma son dönemde yeni tedbirleri de masaya yatırmaya başladı.
Yeni Zam Patronları Zora Soktu
Hükümetin asgari ücrete yaptığı zam sonrası patronlar her ne kadar işçi azaltmak istemese de özellikle hammadde fiyatları sonrası işçisine iş veremeyen patronların maliyetleri azaltmak için işçi çıkarmaya hazırlandığı gelen haberler arasında. Son günlerde medyaya yansıyan bazı firmaların işçileri önce kısa süreli izne çıkarmaları ardından da dolar krizi ve hammadde teminatını gerekçe göstererek işten çıkarttıkları bilgileri var. Bu bilgilere bakıldığında ülkenin geldiği durum itibari ile patronların hammadde temini noktasındaki maliyet artışlarını işçilere kesecekleri konuşulmaya başlandı.
İşçilere Avukatlardan Destek
Bu tarz haberlerin medyaya yansıması sonrası işçi avukatı veya iş kazası avukatı olarak görev yapan avukatlar mevcut sorunların çözümü işçilerin işten çıkarılması olamaz görüşünde birleşti. İş kazası avukatı ve işçi hakları noktasında çalışma yürüten Av. Erkan Behçet Arıkan “İşçilerin zaten mevcut ekonomik koşullardaki geçim sıkıntısı onları zorlarken birde mevcut işlerini kaybetme riskleri insanları iyice dar boğaza itecektir. Burada bu geçiş dönemlerinde hükümet ve patronların işçiyi destekleyerek zor dönemlerin geçişini sağlamak zorundadırlar. Her zaman en kolayı olan işten çıkarma meselesi son tercih olmalıdır. Bu anlamda hukuki olarak işçilerimize her zaman desteğe hazırız” dedi.
Anahtar Kelimeler:
DolarHammaddeKrizIşçi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.