banner24
banner25
İzmir 11°
parçalı az bulutlu

"Bilgi Güvenliği İçin Milli Yazılımlar Tercih Edilmeli"

Ege Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, siber güvenlik için tehdit oluşturan siber saldırılara karşı milli yazılımların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Dedeoğlu, bunun aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını kaydetti.

"Bilgi Güvenliği İçin Milli Yazılımlar Tercih Edilmeli"

Ege Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, siber güvenlik için tehdit oluşturan siber saldırılara karşı milli yazılımların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Dedeoğlu, bunun aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını kaydetti.

01 Haziran 2017 Perşembe 19:55
"Bilgi Güvenliği İçin Milli Yazılımlar Tercih Edilmeli"

Ege Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, siber güvenlik için tehdit oluşturan siber saldırılara karşı milli yazılımların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Dedeoğlu, bunun aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını kaydetti.

Ege Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, özellikle hastahaneler, üniversiteler, devlet kurumları ve sağlık sistemleri için tehdit unsuru olan siber saldırılara karşı hem güvenlik hemde ülke ekonomisine katkı bakımından milli yazılımların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Dedeoğlu, Ege Üniversitesi ve bağlı kuruluşların yerli yazılım geliştirme konusunda yaptığı çalışmaları anımsatarak, üniversitelerin bu konuda örnek olması gerektiğini vurguladı.

GEÇTİĞİMİZ AY YAPILAN SİBER SALDIRI 300 BİNDEN FAZLA BİLGİSAYARI ETKİLEDİ

Dünya çapında fidye yazılımı ile yapılan siber saldırıyı hatırlatan Dedeoğlu, fidye yazılımı siber saldırısı ile dünyanın en geniş kapsamlı siber saldırısına tanık olduğunu belirterek, bu saldırıda 150 ülkede 300 binden fazla bilgisayarın siber saldırıdan etkilendiğini hatırlattı. Yaşanan siber saldırı sonucu, İngiltere'de sağlık sisteminin çöktüğünü, dünya ekonomisine yön veren büyük markaların fabrikalarının üretime ara vermek zorunda kaldığını ifade eden Dedeoğlu, "Rusya İçişleri Bakanlığı ve  İspanya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi ciddi zarar görürken, Çin'deki bir çok üniversitede saldırılardan etkilendi. Aynı zamanda pekçok kuruluş, bankalar, demiryolu işletmeleri hatta barajlar, siber saldırının hedefi haline geldi." dedi.

Bu noktada yerli yazılım konusunu gündeme getiren Dedeoğlu, "Yerli yazılım geliştiren firmaların Türkiye ekonomisine yaptığı katkının milyar Eurolar ile ifade edilmeye başlanması, 'yerli ve milli yazılım' kullanımı konusunun önemini bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye, yazılım ve bilgi teknolojilerinde uluslar arası standartlarda ürün ve hizmetler üreterek sektörde söz sahibi ülke olmaya adaydır. Kaynak kodlara sahip olunmayan, yerli olarak üretilmeyen hiç bir kritik alt yapı bileşenin güvenliğinden emin olunamaz. Siber saldırılar ve bilgi güvenliği konusunda alınacak ilk önlem yerli yazılım kullanımına yönelmektir." dedi.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE YABANCI YAZILIM ORANI YÜKSEK

Türkiye'de şu anda gerek kamuda gerekse özel sektörde yabancı yazılım kullanma oranının yüksek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dedeoğlu, yerli yazılım oranımızın yüzde 3 seviyelerinde olduğuna dikkat çekti. Kendi yazılımlarımızı üreterek kullanmamız halinde hem ülke ekonomisine katkı sağlanacağını, hem cari açığın azalacağını, hem de bilgi güvenliğinin sağlanmış olacağını dile getiren Dedeoğlu, "Şüphesiz günümüzde en kıymetli şey bilgi. Özellikle üniversiteler, yerel yönetimler, hastaneler gibi kamu kurumlarında, yerli yazılım kullanmak, bilgi güvenliği noktasında stratejik bir öneme sahiptir. Yabancı bir yazılım kullandığınızda, satın almak için verdiğiniz paranın yanısıra, bilgi güvenliği konusunda da sıkıntılar yaşanabilir. Bilgi sistemleri için yerli yazılımı kullanımını arttırmak ve bunu genele yaymak amacıyla yazılımlar geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Bu amaçla Ege Üniversitesi kuruluşu olan ÜNİ-PA tarafından yazılımlar geliştirildiğini hatırlatan Dedeoğlu, geliştirilen tüm yazılımların bilgi güvenliğinin sağlanması için ISO 27001 kapsamına alındığını kaydetti.

ÜNİVERSİTELER ÖNDERLİK YAPMALI

Türkiye'nin iletişim ve bilişim çağında yalnızca tüketici olarak değil, üretici olarakda yer alması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, bu konuda üniversitelerin öncülük etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin yazılım ve bilişim sektöründe gelişmesinin aynı zamanda katma değer yaratma konusunda ekonomiye büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Dedeoğlu, "Yerli yazılım noktasında çok büyük ihtiyaç var. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı kuruluşu olan ÜNİ-PA ile üniversiteler, yerel yönetimler ve hastaneler gibi bir çok kurum için yazılım geliştiriyoruz. Geliştirilen yerli yazılımlar, hala 20'den fazla yerel yönetim ve 3'ü yurt dışında olmak üzere 31 üniversite tarafından kullanılıyor. Yerli yazılım geliştirmek konusunda üniversitemize gelen talepler her geçen yıl artıyor. Biz de geliştirdiğimiz yazılımlarla iş birliği içinde bulunduğumuz kuruluş sayısını her geçen yıl arttırıyoruz." dedi.

MOBİL KAMPÜS KULLANIMI YÜKSELİYOR

Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde 30 bilgisayar mühendisi görev yapıyor. Bu güçlü kadroyla hizmet veren Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı kuruluşları, özellikle 'üniversite bilgi sistemleri' geliştirme sahasında sektörün öncü firmalarından biri haline geldi. Mobil bilgi sistemlerinin, bilgi güvenliği ve siber güvenliğin önemli ayaklarından birini oluşturduğunu aktaran Prof. Dr. Dedeoğlu, üniversitelerin, bu sistemlerin kullanımında öncülük görevi üstlenmesi gerektiğini kaydetti. Dedeoğlu, ÜNİ-PA tarafından geliştirilen 'Mobil Kampüs' uygulamasının, başta Ege Üniversitesi olmak üzere Ordu, 19 Mayıs, Bayburt, Giresun, Van Yüzüncü Yıl, Erzurum Teknik, Kemerburgaz, Abant İzzet Baysal ve Nişantaşı üniversitelerinde kullanıldığını belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.