banner24
banner25

Hayatınızla doğrudan bağlantı kurabileceğiniz, ‘Bu hikayeyi bir yerden tanıyorum’ diyebileceğiniz sinema filmleri vardır. Bir sahne sizi hayallerinize, yitirdiklerinize, umutlarınıza taşıyabilir. Filmin ‘ideolojik’ mesajından bağımsız olarak, insana dokunan bir çok unsurunu bir puzzle parçası gibi kendi hayatınıza monte edebilirsiniz. Beyazperdenin bir ayna hükmüne geçtiği bazı yapıtlar, hayatınıza bir sihirli değnek gibi dokunabilir. Bu etkinin yoğun olarak hissedildiği filmlerden birini anlatacağım. Vizyondaki güncel filmlerden biraz uzaklaşıp, -çok değil- 2 yıl öncesine gidiyoruz.

Hollywood'un başarılı senaristlerinden Dalton Trumbo'nun hayat hikayesini anlatıyor 'Trumbo' filmi. 1940'lı yıllarının soğuk savaş ABD'sinde komünist suçlamasıyla karşı karşıya kalan Trumbo'nun arkadaşlarıyla birlikte verdiği mücadele, izleyenlere duygu dolu anlar yaşatıyor. İnce bir zekaya sahip olan senaristi, The Breaking Bad dizisiyle tanınan Bryan Cranston canlandırıyor. Jay Roach tarafından yönetilen ve John McNamara tarafından yazılan film, tarihi dersler veriyor.

Öncelikle Trumbo'nun hikayesini dinleyelim...ABD'deki komünist avı sırasında işsiz kalan çok sayıda senarist mesleğe takma isimle devam etmek zorunda kaldı. Dalton Trumbo da bunlardan biriydi. 29. Oscar ödüllerinde The Brave One filmiyle 'En İyi Orijinal Hikaye Akademi Ödülü'nü hak etmişti. Ancak, Trumbo kara listenin başındaydı. İsmi jeneriğe 'Robert Rich' rumuzuyla yazılmıştı. Ödülü alan arkadaşı Jesse Lasky Jr. sahneye çıktığında Rich'in senaryo çalışmaları sebebiyle törene katılamadığını belirtir. Herkes bu ismin kim olduğunu araştırırken Rich'in adının Amerikan Senaryo Yazarları Birliği'nin kayıtlarında yer almaması da dikkat çekmişti.

Tabi işin üzerine gidildiğinde senaryoyu Dalton Trumbo'nun yazdığı ortaya çıktı. Trumbo, bu ödülüne kavuştuğunda takvimler ölümünden bir yıl öncesini, yani 1975 yılını gösteriyordu. Trumbo sadece bu filmle değil, Roman Holiday (Roma Tatili) filmi de aynı talihsizliğe uğradı. Evet, senaryo Dalton Trumbo'ya aitti, Oscar da kazandı ama filmin jeneriği bu isme yine haksızlık ediyordu. Bu filmden dolayı iade-i itibar ise Trumbo'nun ölümünden 16 yıl sonra geldi. Ödül, törenle 1993 yılında Trumbo'nun eşine verildi.

İşte filmde de Trumbo'nun ailesiyle birlikte yaşadığı dikenli yollar, büyük bir ustalıkla gerçek hayattan beyaz perdeye uyarlanmış. Dönemi yaşamanıza olanak sağlayacak olan filmde, öyle sözler var ki, not almamak imkansız... Trumbo'nun onurlu yolculuğuna eşlik etmek isteyenler...Film mesaj yüklü. İzleyin derim. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Levent deniz 2017-04-01 17:02:35

Trumbo ile ilgili oldukça dolu bir yazı kaleme almışsınız